Dagens PS

Nu är det nog – igen: De stämmer techjätten

Ångest. Depression. Sömnlöshet. Beroende. Det kan vara priset vi betalar för populära plattformar som Youtube, Instagram och Meta.
Ångest. Depression. Sömnlöshet. Beroende. Det kan vara priset vi nu betalar för populära plattformar som Youtube, Instagram och Meta.(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 01 okt. 2024Publicerad: 01 okt. 2024

Ångest. Depression. Sömnlöshet. Så lyder bråkdelar av den kritik som tidigare riktats mot techbolag och sociala medier. Nu hårdnar retoriken på nytt när ännu en techjätte ställs till svars för unga människors ohälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är förstås inte den första, och inte heller sista gången som den techrelaterade hälsokrisen kommer på tal.

Vad värre är – slutar i en rättslig process.

Förra året stämde den amerikanska delstaten Arkansas TikTok och Facebooks moderbolag Meta, för att ha vilselett sina konsumenter kring barns säkerhet och dataskydd på respektive plattform.

Psykisk kris

Samma år gick även flera amerikanska stater samman och stämde Meta för att ha underblåst en psykisk kris bland ungdomar.

Det främsta skälet som angavs var att Meta medvetet introducerar små barn och tonåringar in i tvångsmässigt och beroendeframkallande användande.

En kritikstorm som i sin tur aktualiserade det dokument som två år tidigare visat att Meta känt till att Instagram var beroendeframkallande, vilket förvärrade tonårsflickors problem med sin kroppsbild.

Ett avslöjande som visselblåsaren Frances Haugen stod bakom.

ANNONS

Senaste nytt

Ansvarslösa algoritmer

ANNONS

I samband med fjolårets stämning införde Arkansas därför en lag som kräver föräldrars samtycke för minderåriga att skapa sociala mediekonton. Lagen har dock blockerats av en federal domare.

Där står vi nu, när nästa stämning på temat är här. Även den från Arkansas.

Denna gång riktas skarp kritik mot Youtube vars algoritmer, enligt stämningen, leder ungdomar till skadligt innehåll och underlättar spridning av material för sexuella övergrepp mot barn, rapporterar Fortune.

Nu kräver Arkansas att Youtube, och dess moderbolag Alphabet, finansierar såväl utbildning som behandling för problematisk användning av sociala medier.

En dyr historia

Detta då man anser att plattformen, i likhet med ovan nämnda techjättar, medvetet gjort sin tjänst beroendeframkallande.

Ett dilemma som bidragit till en kostsam psykisk hälsokris bland ungdomar. Som en följd ska delstaten ha tvingats spendera miljontals dollar på utökade tjänster för psykisk hälsa och stöd för unga.

Barnlek att bryta mot reglerna

På Alphabet tillbakavisar man anklagelserna och hänvisar till ett befintligt samarbete med experter som syftar till att skapa just säkra upplevelser för unga, och ge föräldrar kontroll över användningen.

ANNONS

Tittar vi specifikt på tjänstens policy, kräver plattformen i dag föräldrars godkännande för användare under 17 år, medan barn under 13 måste vara kopplade till ett föräldrakonto.

Dessa regler kan dock kringgås lekande lätt om användaren ljuger om sin ålder, eller använda plattformen utan ett konto.

Barn, ungdomar och sociala medier

Rättegången mot Youtube är en del av en större insats från statliga och federala myndigheter för att uppmärksamma sociala mediers påverkan på ungdomar.

Tidigare har liknande stämningar riktats mot TikTok och Meta, med anklagelser om att dessa företag vilseleder konsumenter kring barns säkerhet och skyddet av deras personliga data.

I Sverige spenderar vi i genomsnitt tre till fem timmar per dag på våra  telefoner. Bland barn är siffran dock betydligt högre – vissa når upp till hela nio timmar om dagen.

Som ett led i det presenterade Folkhälsomyndigheten i september nya rekommendationer med inriktning på barns skärmtid.

Här framhölls bland annat vikten av att ungdomar mellan 13-18 år finner en balans i sin vardag, så att tiden räcker till skolarbete, sömn, motion och sociala aktiviteter.

Det är samtidigt viktigt, oavsett ålder, att reflektera över förhållandet till skärmen – och hur det får oss att må.

(Källa: Dagens PS/Folkhälsomyndigheten)

Läs mer:

Miljardären har fått nog – stämmer techjätten. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS