Dagens PS

Nästa hållplats för Europas datacenter: Rymden 

Man vill placera datacenter på en höjd om cirka 1 400 kilometer
Man vill placera datacenter på en höjd om cirka 1 400 kilometer (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Europa har storslagna planer för framtidens datacenter. Lösningen? Placera dem i rymden och utnyttja solens oändliga energi. Fullt genomförbart, visar ny studie. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ökande digitaliseringen och framväxten av AI driver upp efterfrågan på energikrävande datacenter.

För att möta efterfrågan har ASCEND utfört en 16 månader lång studie som har kommit fram till en “mycket uppmuntrande” slutsats: Det är tekniskt, ekonomiskt och miljömässigt genomförbart att skicka datacenter till rymden. 

Dessa högtflygande planer kan minska behovet av energikrävande anläggningar på marken och bidra till att EU når sina klimatmål.

Solens oändliga energi

Datacenter är avgörande för digitaliseringens framfart men kräver stora mängder el och vatten för att driva och kyla sina servrar.

Enligt International Energy Agency kan den globala elförbrukningen från datacenter nå över 1 000 terawattimmar år 2026 – vilket motsvarar Japans elförbrukning.

“Idén är att minska energibehovet för datacenter genom att använda solens oändliga energi i rymden”, säger projektledaren Damien Dumestier till CNBC

Studien föreslår att datacenter ska placeras på en höjd om cirka 1 400 kilometer – ungefär tre gånger högre än den internationella rymdstationen. 

Målet är att ha de första rymddatacentren i drift 2036 och att bygga totalt 1 300 enheter till år 2050 för att nå en kapacitet på 1 gigawatt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skepticism 

För att minska koldioxidutsläppen krävs en ny typ av raket som är tio gånger mindre förorenande. ArianeGroup, ett av företagen bakom studien, arbetar på att utveckla dessa återanvändbara och miljövänliga raketer med målet att ha den första klar till 2035.

Men inga storslagna planer kommer utan viss skepticism. 

Michael Winterson från European Data Centre Association är exempelvis orolig över de höga kostnaderna. 

Han förklarar att även ett litet datacenter på 1 megawatt i låg omloppsbana skulle behöva cirka 280 000 kilogram raketbränsle per år, vilket skulle kosta runt 140 miljoner dollar år 2030. 

Merima Dzanic från Danish Data Center Industry Association är i sin tur nojig över säkerheten.

“Rymden blir alltmer politiserad och militariserad bland olika länder. Så uppenbarligen finns det säkerhetsimplikationer kring vilken typ av data man skickar ut dit”, säger hon, och menar att rymden kan bli en arena för konflikter, vilket gör det extra viktigt att fundera över säkerhetsaspekten av att ha känslig data i omloppsbana. 

Men projektledaren Dumestier är optimistisk. 

“Vi vill säkerställa Europas datasuveränitet, men detta projekt kan även gynna andra länder. Det är ett lovande projekt som kan bli ett flaggskepp för Europas rymdutveckling”. 

ANNONS

Läs också:

SpaceX värdering går mot stratosfären. Dagens PS

Därför tvivlar marknaden på bankernas AI-satsningar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS