Dagens PS

Nasa undersöker hur ISS kan drivas utan Ryssland

Ryssland ansvarar för framdrivningen av den internationella rymdstationen, ISS, och för att hålla den på rätt kurs. Nu undersöker Nasa hur ISS kan hållas i omloppsbana om Ryssland skulle dra sig ur samarbetet
Ryssland ansvarar för framdrivningen av den internationella rymdstationen, ISS, och för att hålla den på rätt kurs. Nu undersöker Nasa hur ISS kan hållas i omloppsbana om Ryssland skulle dra sig ur samarbetet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 03 mars 2022

Nasa undersöker nu hur den internationella rymdstationen, ISS, ska kunna hållas i omloppsbana utan hjälp från Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland ansvarar för framdrivningen av rymdstationen och för att hålla den på rätt kurs, något som görs med hjälp av dockade ryska rymdfarkoster som regelbundet ser till att stationen håller sin höjd på cirka 400 kilometer, det skriver The Guardian.

USA:s ansvar för att leverera ström och uppehålla livet på den internationella rymdstationen.

Northrop Grumman och SpaceX

Man har inte sett några direkta tecken på att Moskva vill dra sig ur samarbetet efter invasionen av Ukraina, men förra veckan tog chefen för den ryska rymdmyndigheten Roscosmos, Dmitry Rogozin, upp möjligheten att dra sig ut partnerskapet på grund av USA:s sanktioner.

På fredagen tweetade SpaceX-chefen Elon Musk bolagets logga som svar på Dmitry Rogozins retoriska fråga om vem som kan rädda ISS om Ryssland drar sig ur samarbetet.

The Guardian skriver att Kathy Lueders, chef för Nasas program för mänsklig rymdfärd, säger att det amerikanska flyg- och försvarsbolaget Northrop Grumman har erbjudit sig att hjälpa till, samt att de ser över om folk från SpaceX kan ha extra kapacitet.

Kan hålla ISS på rätt höjd

Northrop Grumman Cygnus cargo-rymdfarkosten som anlände till ISS den 21 februari var den första rymdfarkosten med kapacitet att hålla stationen på rätt bana utan rysk hjälp. Kathy Lueders poängterar dock att det skulle vara väldigt svårt för USA att arbeta med ISS på egen hand.

“Som ett team tittar vi på var vi kan ha operativ flexibilitet, men … det skulle vara en sorglig dag för internationella operationer om vi inte kan fortsätta att verka fredligt i rymden,” säger hon till The Guardian.

ANNONS

Symbol för avspänningen

I över 21 år har ISS kontinuerligt varit bebodd och överlevt tidigare geopolitiska kriser, exempelvis Rysslands invasion av Krim 2014.

Den internationella rymdstationen har varit en symbol för avspänningen efter kalla kriget men vissa observatörer tror att invasionen av Ukraina kan vara spiken i kistan för samarbetet, det skriver The Guardian.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nasa vill bygga kärnkraftverk på månen och mars

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]