Nasa förbättrar den redan ikoniska bilden på Skapelsens pelare. James Webb-teleskopets nära infraröda kamera avslöjar nya aspekter på pelarna.
Nasa levererar nya bilder på Skapelsens pelare
Mest läst i kategorin
Nasa släpper nya bilder på de ikoniska Skapelsens pelare. De första bilderna på Skapelsens pelare togs av Hubble-teleskopet 1995. Nu avslöjar James Webb-teleskopets nära infraröda kamera ett hisnande skådespel.
Fantastiska bilder
“Jag har studerat Örnnebulosan sedan i mitten av 1990-talet och försökt att se ‘inuti’ de ljusårshöga pelarna som Hubble visade, sökt efter unga stjärnor i dem”, säger Mark McCoughrean på Europeiska rymdorganisationen, ESA, till BBC News.
“Jag har alltid vetat att när James Webb tog bilder skulle de bli fantastiska”, fortsätter han. “Och det är de.”
Se videon här.
I augusti skickar Nasa ut bilder på Jupiter som teleskopet tagit. En månad senare följer bilder på ett helt panorama av stjärnor som sträcker sig över 340 ljusår i Tarantelnebulosan.
Färska bilder från Nasa
Nu kommer alltså nya och mer detaljerade bilder på de så ikoniska Skapelsens pelare. James Webbteleskopet kan med sina infraröda detektorer se “förbi” de ljusspridninigseffekter som orsakas av pelarnas damm. Då kan man se aktiviteten hos de alldeles nyfödda solarna.
Att pelarna är belysta och skulpterade beror på det intensiva ultravioletta ljuset från jättestjärnor i närheten, enligt BBC News. Det är också den strålningen som raserar pelarna.
Men: Om vi kunde trolla oss på plats skulle vi bli besvikna. De fantastiska pelarna finns med största sannolikhet inte kvar. Det som Webb-teleskopet uppfattar har tagit 6 500 år på sig att nå fram. Vi får alltså se in i forntiden på Nasas färska bilder.
Läs även: Foto på långväga stjärna egentligen en skiva chorizo
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.