Det behövs smarta lösningar för solpaneler som ofta tar upp mycket plats. Varför då inte ha genomskinliga solceller på skyskrapan som bildar ett hållbart kraftverk.
När skyskrapan blir ett kraftverk


Mest läst i kategorin
Tänk att förvandla fönster till solceller.
Fönster genererar hållbar el
En fönsterruta får då helt plötsligt en ny funktion – genom att låta sin genomskinliga yta generera hållbar energi.
Kanske en dröm för många husägare, men tekniken kan även användas i större skala på till exempel glastäckta skyskrapor som då kan omvandla sina fönster till solpaneler, enligt Independent.
Senaste nytt
Skyskrapan blir kraftverk
EU-projektet “CitySolar” har kommit långt i sina försök att förvandla enorma skyskrapor till hållbara kraftverk.
Forskarna har kombinerat organiska solceller med det så kallade “mirakelmaterialet” perovskit, och därmed lyckats uppnå en verkningsgrad på drygt 12 procent – som ligger i närheten av kommersiella solceller.
Projektet är det första som har kommit så här långt eftersom det ofta är svårt att kombinera just effektiviteten med genomskinliga ytor, när det gäller solpaneler.
Precis som solceller i övrigt dalar i pris så är denna tekniken inte heller någon chock för plånboken.
Kombinationen av perovskit med ett organiskt lager gör det möjligt för solcellen att utvinna elektricitet från nära-infrarött och nära-ultraviolett ljus, samtidigt som ljuset från det synliga spektrumet släpps igenom.
Rullas ut i stor utsträckning
Forskarna tror att tekniken kommer för att stanna och kommer rullas ut i stor utsträckning.
“Transparenta solceller kan vara nästa stora steg inom byggnadsintegrerade energilösningar”, säger en av de ledande forskarna i projektet, Morten Madsen på Syddansk Universitet.
Enligt den danska experten visar projektet nu en “enorm marknadsmöjlighet”.
“De stora glasfasaderna i moderna kontorsbyggnader kan nu användas för energiproduktion utan att kräva extra utrymme eller särskilda konstruktionsändringar.”
Behöver mer stöd
Nu hoppas han och övriga forskare att projektet kan få nya EU-pengar, och det förs redan samtal med potentiella partners i hur tekniken kan skalas upp och användas till nya byggnadsprojekt framöver.
“Det finns fortfarande forskningsförbättringar att göra, men det viktiga är att vi vet var utmaningarna ligger och har en tydlig strategi för att övervinna dem”, säger Morten Madsen vidare men vill samtidigt klargöra att det som vanligt behövs pengar till forskningen.
“Vi kan skala upp det vi har, men vi behöver affärspartners.”
Läs även:
Här byggs världens högsta skyskrapa i trä. Dagens PS
“Kontorsskyskrapor är historia efter covid”. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.