Så kände Dagens PS redaktör när han testade Huaweis nya flaggskepp P20 Pro.
Smartphone-test: Det sa bara klick!
Mest läst i kategorin
P20 Pro beskrivs initialt som “nästa generations bildskärmsteknik”, den kantlösa fingeravtrycksläsaren med sin smarta navigering kan användas i stället för det virtuella menyfältet.
Men det är kameran som främst imponerar på denna vattentäta smartphone med 6,1 tums OLED-skärm.
I mångt och mycket ser prylen ut som vilken modern mobiltelefon som helst, den smarta mobilens varierande färgskala i designen med fullstor skärm ska dock inte förbises – för att inte tala om all imponerande teknik som ruvar under skalet.
Kameran – en klassiker
Kameran från snudd på ikoniska Leica, den första i sitt slag i detta sammanhang, har en tredje lins som ger optisk zoom med smått unika 3x-zoom i stället för mer vanliga 2x.
Där till finns en så kallad hybridzoom på 5x, vilken bidrar till en härlig fotoupplevelse, särskilt när zoomen överstiger denna brännvidd – då skenar megapixlarna i väg till extremt högupplösta 40 megapixlar, vilket per automatik inte innebär bättre kvalitet men denna mobilkamera har ändå vad som krävs i ISO-omfång och andra små men viktiga detaljer för att ta riktigt skarpa och tjusiga bilder med sköna kontraster.
Här finns också en extra RGB-sensor, som gör att vitbalansen blir pricksäker, fyra autofokus-varianter, inkluderat med utökad räckvidd och AI. Överlag spöar denna mobilkamera Apples Iphone, dock inte på alla punkter, men i mörker och kvällsskymning är P20 Pro klart överlägsen sina konkurrenter.
Inga suddiga bilder
Bäst av allt: Fotar du nattetid gör den inbyggda, långa exponeringen i det intelligenta kamerasystemet att bilden får skärpa – även om du är darrig på handen.
Där till har Huaweis nya “nalle” en rad andra specialeffekter, som motivigenkänning, tack vare sin avancerade AI, som även skapar bildstabilisering och bättre fokus. Lysande selfies med belysning för 3D-porträtt utlovas tack vare 24 MP-effekten.
Med hjälp av inställningarna kan du fokusera på det du ska när du fotar, kom ihåg att växla till pro-läge – då fotar du även i RAW-format. Kiron 970-processon tillsammans med ett 4D-fokus underlättar för övrigt när det gäller att fånga rörliga objekt på bild. Kameran kan ta en bild på 0,3 sekunder – innan du ens hinner blinka typ.
Laddar snabbt – räcker länge
När det gäller mobilens videokamera med inbyggd slow motion-effekt får den klart godkänt den med, dock finns det bättre mobilvideokameror på marknaden.
Batteriet då?
Jodå tack, här finns inget direkt att slå ned på, det laddar blixtsnabbt (det tar 20 minuter sedan är batteriet fulladdat) och det räcker – utifrån de faktiska omständigheterna – en hel dag och mer där till, oavsett om du nätsurfar, lyssnar på musik, använder videokameran eller snackar 3G-samtal eller vad du roar dig med.
Ett minus med Huaweis P20 Pro, som jag kommer på spontant, är att mobilen inte går att ladda trådlöst.
Sammantaget blir emellertid betyget, som är högst subjektivt, fyra av fem tummar upp för mobilen, som du dessutom kan konversera tydligt i även vid blåsigt väder.
Bra där!
Huawei P20 Pro
Mått: 155 x 73,9 x 7,8 mm
Vikt: 180 g
Pris – kolla prisjämförelserna här.
System: Android
Systemversion: 8.1
Chipset: Hisilicon Kirin 970
Processor: 4 x 2,4 GHz , 4 x 1,8 GHz
Skärmmått: 6,1 tum
Upplösning: 2240 x 1080 pixel
Pixeldensitet: 408 dpi
Typ: AMOLED
RAM-minne: 6 GB
Lagringsminne: 128 GB
Minneskortplats: Nej
Supercharge-batteri: 4000 mAh
Trådlös laddning: Nej
GSM-band: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band: 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
LTE-hastighet: Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)
Dubbla simkortsplatser: Ja
Anslutningskontakt: USB Typ C
Wlan: 802.11 a/b/g/n/ac
GPS: Ja
FM-radio: Nej
NFC: Ja
IP-klass: ip67
Fingeravtrycksläsare: Ja
Stereohögtalare: Nej
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.