Dagens PS

Mobil-fri? "Dömt att misslyckas"

Mobil-fri? "Dömt att misslyckas"
Går det att vara helt frikopplad från den digitala världen? Kanske – men det ställer definitivt till problem i en värld där det mesta är digitalt. Bild: Pixabay
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 mars 2023Publicerad: 15 mars 2023

Att vara mobil-fri är svårare än någonsin när våra liv är så digitalt sammanflätade. Frågan är om det ens är någon mening att försöka

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari kom nyheten att Salesforces vd Marc Benioff hade tagit en “digital detox” i form av tio helt teknikfria dagar på en fransk polynesisk resort.

För en liten grupp människor är det en dröm att ta ett steg tillbaka från mobil och alla andra digitala enheter – men för de flesta är det en omöjlighet, särskilt nu, skriver BBC.

Lätt 2012 – svårare nu

”Digitial detox” var en term som forskare använde första gången 2012. Idag är den betydligt svårare att genomföra.

Det digitala livet var omfattande redan då men att ta en paus från mobil och dator 2012 hade varit lätt jämfört med idag, elva år senare.

ANNONS

Senaste nytt

”Går inte längre”

Experter BBC talat med konstaterar helt krasst att en digital detox inte längre är genomförbar för de flesta av oss.

”Teknik är väldigt mycket en del av oss nu. Vi gör det mesta via en app”, konstaterar Seattle-baserade konsulten Emily Cherkin, som är specialist på skärmtidshantering.

“Det är så inbäddat i våra liv att vi kommer att misslyckas om vi säger att vi ska vara telefonfria en vecka.”

ANNONS

Värre under pandemin

Pandemin har dessutom förvärrat läget. Isolerade stirrade vi mer på våra skärmar och de vanorna har inte återgått i annat trots att vi nu rör oss fritt igen.

En studie från University of Leeds 2022 visade att 54 procent av brittiska vuxna använder skärmar oftare nu än de gjorde före pandemin.

Minst 11 timmar

Hälften av de tillfrågade tittade på skärmar i 11 timmar eller mer varje dag.

51 procent har mer skärmtid på fritiden än innan pandemin och 27 procent har även ökat skärmtiden på jobbet.

Sociala på skärmen

Även i våra privatliv har förskjutningen skett. Vi bygger mer och mer av gemenskaper i WhatsApp-grupper, ersätter familjemåltider och släktträffar med Facetime-samtal och annat.

Och eftersom nätdejting blivit allt vanligare, och växte under pandemin, har tekniken också blivit central för att skaffa vänner.

ANNONS

“Alltför många barn, föräldrar, partners, vänner – jag hatar att säga det, men de har glömt hur man navigerar i relationer utan teknik och skärmar”, säger författaren Chris Dancy.

”Nästan omöjligt”

Övergången till hybridarbete och hybridrelationer gör att den traditionella idén om digital detox inte bara är föråldrad utan nästan omöjlig.

“Jag kan inte stänga av tekniken. Vi är på skärmar av så många olika anledningar”, säger Sina Joneidy, universitetslektor i digitalt företagande vid Teeside University.

“För mig handlar det mer om avgiftning från den `önskade bindningen´ till teknik.”

Digital mindfulness

Istället för att ta bort tekniken helt utövar Joneidy digital mindfulness.

“Jag ser till att min användning av teknik är målinriktad”, säger han.

Amber Case, Oregon-baserad antroprolog, tog till ett annat knep när hon insåg att hon klickade på Instagram på sin mobil 80 gånger per dag.

ANNONS

Hon laddade ned One Sec, ett plugin som får användare att ta ett djupt andetag innan de kan öppna och komma åt apparna på sin telefon.

Lev utan mobil en vecka!

Den digitala detoxen från 2012 kan vara föråldrad om du inte är en miljardär, men det betyder inte att vi är dömda att tanklöst scrolla igenom resten av våra liv, summerar BBC.

”I stället för att orsaka oss själva mer oro genom att försöka leva utan våra telefoner i en vecka, kan vi närma oss den skärmtid som känns rätt för våra individuella liv – ingen polynesisk reträtt nödvändig”.

Och den som behöver mer vägledning till mobilfritt än så kan ju alltid googla…

Läs även: VR kan distrahera bort smärta för barn vid nålstick 

Läs även: Mycket skärmtid för spädbarn kan skada hjärnan 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS