Dagens PS

Misstänkt: Var tredje student använder ChatGPT

chatgpt
Studenter använder sig av chatgpt som en del av utbildningen, men många vet inte om några riktlinjer kring vad man får och inte får göra. Foto: Pixabay
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 11 maj 2023

Var tredje student uppges använda ChatGPT i utbildningen, enligt en undersökning bland tusentals svenska studenter på högskolor och universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En enkät som skickats ut av Chalmers tekniska högskola, och som fått svar från nära på 6 000 personer som studerar vid högskolor och universitet i Sverige, har visat att AI tagit landets utbildning med storm.

Var tredje student uppger nämligen att de använder sig av ChatGPT – en chattrobot som snabbt svarar på frågor och kan skriva texter eller textstycken åt studenterna, regelbundet.

MISSA INTE: “Armé av lågavlönade” bakom ChatGPT

Vet inte om riktlinjerna

Få av studenterna visste att det fanns riktlinjer eller policys för hur man får använda och inte får använda AI-verktyg i utbildningen.

Det rapporterade Sveriges Radios största nyhetsprogram Ekot på torsdagen.

Studien är den första av sitt slag i Europa, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Studenterna är positiva till AI som hjälpmedel, men har svårt att avgöra vad som räknas som fusk, menar forskarna i sina slutsatser.

Läs mer om ChatGPT:

ANNONS

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Google ger sig sent om sider in i AI-race

“Armé av lågavlönade” bakom ChatGPT

Bedragare länsar ditt konto – med ChatGPT 

Bill Gates om AI 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]