Dagens PS

Minst 73 miljarder krävs för en kärnfusionsanläggning

Forskningsreaktorn "Wendelstein 7-X" vid Max Planck Institute for Plasma Physics i Greifswald, Tyskland, som ska generera energi med hjälp av kärnfusion
Forskningsreaktorn "Wendelstein 7-X" vid Max Planck Institute for Plasma Physics i Greifswald, Tyskland, som ska generera energi med hjälp av kärnfusion. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2023Publicerad: 17 maj 2023

Företag som vill generera elektricitet med hjälp av kärnfusion kan räkna med att få spendera cirka 73 miljarder kronor när deras första anläggning tas i bruk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När två lätta atomer, som väte, värms upp till extrema temperaturer och deras kärnor smälter samman till en tyngre kärna frigörs enorma mängder energi. Det är kärnfusion, skriver Reuters.

Kostsamt att åstadkomma kärnfusion

Privata företag och statliga laboratorier spenderade förra året 500 miljoner dollar, över 5,2 miljarder kronor, på att försöka bemästra kärnfusion med hjälp av lasrar eller magneter.

Detta enligt en undersökning gjord av Fusion Industry Association, FIA. Undersökningen visar att de utgifterna kommer öka till 7 miljarder dollar, drygt 73 miljarder kronor, när företagen utvecklar de första kraftverken.

När fusionsindustrin har mognat, någon gång mellan 2035 och 2050, kommer utgifterna, enligt undersökningen, troligtvis öka till flera biljoner.

ANNONS

Senaste nytt

Liten risk för geopolitiska störningar

Högkvalitativt stål och betong samt superledande kablar väntas stå för en stor del av kostnaden för att bygga anläggningar som kan värma upp bränslet till 100 miljoner grader celsius.

Även lasrar, supermagneter och strömförsörjning kommer kosta mycket.

Enligt FIA:s chef Andrew Holland, är oron för att leveranskedjan ska drabbas av geopolitiska störningar liten eftersom inga kritiska material eller delar som behövs kommer från instabila länder.

ANNONS

“Den största utmaningen är ärligt talat bara skalan. Vi vill se till att leverantörsföretagen är medvetna om att fusion kommer så att de kan göra investeringar för att skala upp”, säger han till Reuters.

Ska skapa tritium av litium

Tritium är ett bränsle som flera företag planerar att använda för att elda fusionsanläggningar och det finns visserligen en global brist på det, men det är enligt Andrew Holland inte ett problem.

Det beror, enligt honom, på att företagen planerar att skapa tritium i sina fusionsanläggningar med hjälp av litium.

Han uppskattar att en fusionsanläggning bara skulle behöva den mängd litium som finns i fyra elfordon, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Microsoft har tecknat ett djärvt avtal om kärnfusion 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS