Dagens PS

Miljarder i "oöverträffad skala" till batterifabriker

Stora batterisatsningar i Australien ska garantera förnybar energi
En välkänd vy – Sydney och operahuset. Snart kan Australien lysas upp av förnybar energi, lagrade via någon av de stora batterisatsningar som genomförs. (Foto: Gustav Sjöholm/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Batterifabriker ska bygga Australiens gröna omställning. Nu strömmar miljarder från investerarna till satsningarna i ”oöverträffad” skala.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit trögt på sistone för svenska Northvolt. Uppsagda kontrakt, inställda fabrikssatsningar och ledningsproblem, vid sidan av tre oförklarliga dödsfall i fabriken, har sprutat grus i maskineriet för den nya batterifabriken.

Detta efter en fenomenal start där Northvolt sågs som vägen, sanningen och livet av en enhällig marknad, media och politik.

I Australien är man kvar i det stadiet. Där drar batterifabriker i ett annat segment, som ska bygga den gröna omställningen, till sig miljarder från investerare.

SMH talar i ett reportage om ”oöverträffade globala finansieringsavtal”.

Anses avgörande

Batterisatsningarna anses avgörande för den gröna energiomställningen. Det är batterier i nätskala som – med nästan noll i starttid – suger upp överskott av förnybar energi dagtid och täpper till luckor i energiförsörjningen, genom att stabilisera systemet vid tidpunkter med svag vind och solljus.

De flesta batterier av det här slaget som installerats i Australien förbrukar sin lagrade energi på 1-2 timmar.

Nu har Akaysha Energy, ägt av amerikanska Blackrock, fått motsvarande 4,65 miljarder kronor från investerare för att gå vidare med Orana-batterisystemet som genererar dubbelt så hög kapacitet och finns nära Wellington.

ANNONS

Senaste nytt

Suger upp överskott

ANNONS

Det centrala med batterier i nätskala är deras förmåga att suga upp överskott av förnybar energi på dagtid och använda den för att täppa till luckor i försörjningen och stabilisera systemet vid tidpunkter med svag vind och solljus.

”Med en kapacitet på 415 megawatt och 1660 megawattimmar skulle Orana-projektet bli det största fyratimmarsbatteriet i elnätet på östkusten och ett av de största i världen”, skriver Akaysha.

Tar över från kolkraft

Batteriet väntas börja fungera 2026 och kommer alltså att finnas tillgängligt när det gigantiska, koleldade Earing-kraftverket stängs.

Det finns fler projekt av det här slaget, som också lockar investerarna.

Melbourne Renewable Energy Hub är ett batteriprojekt med samma fyra timmars-kapacitet som Orana.

Där har man säkrat motsvarande drygt 2,8 miljarder kronor från ett investerarsyndikat.

Kombinationen billigast

Franska Neoen utvecklar parallellt vad som kommer att bli Australiens största fyratimmars batterikomplex i Collie i västra delen av landet.

ANNONS

Generellt har man ”down under” funnit att en kombination av förnybar energi, lagring och gas kommer att ge hushållen den billigaste energin.

En central del i Akayshas finansiering är ett tolvårigt avtal om vad man kan kalla en ”virtuell vägtull” med Energy Australia, landets tredje största kraftleverantör.

De flesta av Australiens koleldade kraftverk kommer att stängas det kommande decenniet.

Ett mål för regeringen är att 82 procent av landets energi ska komma från förnybara energikällor år 2030.

Metall-kris: “Kina manipulerar priserna – ett globalt hot”. Dagens PS

Nytt svenskt batteri ska ladda världen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]