Dagens PS

Unikt fynd - meteor från annat solsystem

Meteor från annat solsystem – unikt fynd bekräftat
För första gången har det bevisats att en meteor från ett annat solsystem slagit ned på jorden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 14 apr. 2022Publicerad: 14 apr. 2022

En meteor från ett annat solsystem – en interstellär meteor – slog ned 2014. Det är första gången man bevisat att en sten från ett annat solsystem slagit ned på jorden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

8 januari 2014 kraschade en meteor på Papua Nya Guinea. Det skulle visa sig att det var en alldeles unik händelse, och de forskare som upptäckte den interstellära meteoren har nu fått bekräftat från amerikanska Space Command att det faktiskt rör sig om en sten från ett annat solsystem.

Råkade krocka med jorden

Amir Siraj, medförfattare till den studie som 2019 identifierade objektet som en interstellär meteor säger enligt CNN:

“Den producerades förmodligen av en annan stjärna, sparkades ut ur den stjärnans planetsystem, och råkade hitta till vårt solsystem och krocka med jorden.”

Meteor med hög fart

Det var meteorens höga fart som väckte Sirajs intresse. Farten beräknas efter vinkeln som föremålet har när det träffar jorden. Eftersom meteoren träffade jorden bakifrån kunde Siraj räkna ut att den rörde sig med ungefär 60 kilometer per sekund relativt mot solen.

Han räknade ut meteorens bana, och upptäckte att den till skillnad mot andra meteorer befunnit sig i en obunden bana. Den kretsade alltså inte runt solen, utan kom utifrån vårt eget solsystem.

Problem att publicera

Hittills har Siraj och hans medförfattare Abraham Loeb, professor vid Harvarduniversitetet, haft problem med att få sitt fynd publicerat. Det beror på att deras data kommer från NASA:s CNEOS databas, som inte avslöjar information om hur korrekta avläsningarna är.

ANNONS

Nu har John Shaw, ställföreträdande befälhavare för USA:s Space Command, bekräftat att det faktiskt rör sig om en interstellär meteor.

“Jag trodde att vi aldrig skulle få veta den här meteorens ursprung, att det satt fast någonstans hos regeringen efter våra många försök, så att faktiskt få se det där brevet från Försvarsdepartementet med mina egna ögon var ett helt otroligt ögonblick”, säger Amir Siraj till CNN.

Läs även: NASA: Ny teknik ser minskning i mänskliga utsläpp 

Läs även: På auktion: Neil Armstrongs månstoft från 1969 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS