Jobb i metaverse är nästa stora grej, om man får tro Mark Zuckerberg. Nu visar en färsk undersökning att det kanske inte blir så enkelt. Testpersoner får mer ångest och är mindre produktiva.
Metaverse – mer ångest, mindre produktivitet
Mest läst i kategorin
Många tech-anställda och företagsledare ser metaverse som nästa stora arbetsplats. I en undersökning från april säger 71 procent av företagsledarna att metaverse blir positivt för deras organisation, enligt Fortune. Nu kommer tecken på att arbete i den virtuella världen kanske inte är så bra som Metas Mark Zuckerberg drömmer.
Metaverse sämre rakt över
Undersökningen genomförs av forskare från Coburg University, University of Cambridge, University of Primorska och Microsoft Research. Studien jämför en veckas jobb i normal fysisk miljö med en veckas jobb i virtuell, och resultaten är inte uppmuntrande.
Forskarna konstaterar att jobb i metaversemiljön ger “väsentligt sämre siffror för de flesta mått” för deltagarna. Jobbångesten ökar med 19 procent under metaverseveckan. Deltagarna uppfattar också att arbetsbördan ökar med 35 procent, trots att forskarna ser till att den är likvärdig.
Illamående och ångest
Deltagarna rapporterar också att frustrationen över att inte kunna avsluta jobb effektivt och i tid ökar med 42 procent. De upplever också att produktiviteten sjunker med 16 procent.
Också den fysiska hälsan påverkas enligt forskarna. Samtliga deltagare får större problem med ögonen, och blir illamående. En får huvudvärk i tre timmar efter ett arbetspass på 45 minuter, skriver Fortune. Två av deltagarna hoppar av efter första dagen eftersom de blir extremt illamående, får ångest och migrän.
Mix framtidens lösning
VR-headseten orsakar också obehag. Forskarna har inte köpt den dyraste och bekvämaste tekniken, eftersom man vill se hur anställda i företag med mindre budget klarar att jobba i metaverse.
Å andra sidan kan det helt enkelt handla om att vänja sig vid utrustningen. Kanske blir ett hybridschema där tiden delas mellan normal miljö och metaverse lösningen i framtiden.
“Det fanns indikationer på att deltagarna gradvis kom över de negativa första intrycken och det initiala obehaget”, skriver forskarna enligt Fortune.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.