Dagens PS

Många miljarder i böter för Jack Ma efter regimkritik

Många miljarder i böter för Jack Ma efter regimkritik
Ants maskot verkar inte ha klarat av att göra jobbet, de kinesiska myndigheterna delar ut mångmiljardböter till bolaget. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 juli 2023Publicerad: 09 juli 2023

Många miljarder i böter blir följden för Jack Ma och hans Ant Group. Konflikten med de kinesiska myndigheterna har redan kostat företaget vad som skulle ha varit världens största börsnotering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Böter på nästan 11 miljarder kronor är bara en del av den egentliga kostnaden för Jack Ma och hans Ant Group enligt Bloomberg.

Flerårig konflikt

Konflikten mellan Jack Ma och de kinesiska myndigheterna har pågått i nästan tre år, och de regulatoriska tillslagen mot Ant Group och Alibaba har stått den kinesiske miljardären dyrt, något Dagens PS tidigare rapporterat om bland annat här och här.

När de kinesiska myndigheterna nu avslutar undersökningen av Ant gör de det med att bötfälla fintech-bolaget med en knapp miljard dollar (knappt 11 miljarder kronor).

ANNONS

Senaste nytt

Kritiserade regimen

Allt började när Ma öppet kritiserade myndigheternas reglering av finanssektorn 2020, och en av följderna var att Ant fick ställa in vad som skulle ha varit historiens största börsnotering.

De böter som nu döms ut är egentligen en droppe i havet.

Alibaba i bitar

Vid en börsnotering beräknades det att Ants värde skulle ha legat runt 315 miljarder dollar (drygt 3 400 miljarder kronor), nu ligger värdet på ungefär 78,5 miljarder dollar (knappt 850 miljarder kronor) enligt Bloomberg.

ANNONS

När det gäller Alibaba är läget lika illa. Jätten på e-handelsmarknaden gick i våras ut med nyheten att imperiet delas upp, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Tusentals miljarder i förlust

I dag ligger Alibabas värde på runt 234 miljarder dollar (cirka 2 500 miljarder kronor), en minskning med 620 miljarder dollar (drygt 6 600 miljarder kronor) jämfört med 2020 uppger Bloomberg.

“Företagen har erkänt sin skuld och bestraffningen är över – åtminstone för de här specifika frågorna”, säker Kendra Schaefer, partner på Trivium China.

Regimen stärker greppet

De senaste åtgärderna från den kinesiska regimen kan tydas som att man lättar på tillslagen, men som Dagens PS tidigare rapporterat om fortsätter Kinas styrande kommunistparti att stärka greppet om affärsvärlden.

“Du måste ta hand om de anställda och samhället, och sedan kan du ta hand om dina investerare”, säger Kendra Schaefer enligt Bloomberg. “Det är det egentliga budskapet nu.”

Läs även: Uppåt i Asien med Alibaba i täten i Hongkong

Läs även: Så ska USA vinna tech-kriget över Kina

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]