Dagens PS

De vill bygga flyttbara minireaktorer i Sverige

Ett kompetenscentrum om små flyttbara kärnreaktorer, SMR, har beviljats 25 miljoner kronor av Energimyndigheten, kompetenscentrumets målsättningen är att en SMR ska börja byggas i Sverige innan 2030
Ett kompetenscentrum om små flyttbara kärnreaktorer, SMR, har beviljats 25 miljoner kronor av Energimyndigheten. (Illustration: Uniper)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

Ett kompetenscentrum om små flyttbara kärnreaktorer ska ta reda på vad som behövs för att små, flyttbara kärnreaktorer ska kunna byggas i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För en projekttid om fem år har ett Kompetenscentrum beviljats 25 miljoner kronor av Energimyndigheten för att ta reda på vad som behövs för att små, flyttbara kärnreaktorer ska kunna byggas i Sverige.

“Beskedet från Energimyndigheten har ett mycket stort symboliskt värde för svensk kärnkraft, och är ett viktigt steg för utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige. Det ingjuter hopp och framtidstro till en bransch som har så mycket att bidra med när det gäller att ställa om Sverige till fossilfrihet med bibehållen välfärd och konkurrenskraft”, sade Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige i ett pressmeddelande i december.

För kompetenscentrumet är målsättningen att en flyttbar minireaktor, en så kallad SMR, ska börja byggas i Sverige innan 2030.

“Tanken är att vi i första hand ska fokusera på den teknik som står på tröskeln till att kommersialiseras, det vill säga små och modulära lättvattenreaktorer, säger Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik och koordinator för kompetenscentrumumet, till Ny Teknik.

Han poängterar att, trots att målsättningen är att bygget av en flyttbar minireaktor ska påbörjas under 2020-talet, är inte målsättningen att kompetenscentrumet ska bygga en reaktor, utan det handlar om att möjliggöra för andra aktörer som är intresserade.

Kan användas till mer

Ane Håkansson säger vidare att de kommer jobba både med de tekniska och med de icke tekniska aspekterna för att den här tekniken ska kunna implementeras i Sverige. Kompetenscentret ska granska befintliga koncept för flyttbara lättvattenreaktorer genom att, bland annat, göra säkerhetsanalyser och se hur anläggningen fungerar i olika driftsituationer.

Man ska även undersöka vad reaktorerna kan användas till, förutom att producera el. Exempelvis kan värmen tas tillvara och ledas ut till fjärrvärmenätet. I Finland håller en sådan minirektor för fjärrvärme på att utvecklas. Man kan även använda den el och värme som reaktorn producerar till att tillverka vätgas eller processånga till industrin.

Flera projekt världen över

ANNONS

“Vi vill också jobba med bränslefrågan, för att se hur den nya reaktortekniken kan göra bränslet mer lättåtervunnet den dagen man beslutar sig för att implementera ett helt generation IV-system. Det ligger längre fram i tiden, men är ändå relevant”, säger Ane Håkansson till Ny teknik.

Kompetenscentrumets fokus är SMR som kan tillverkas i fabrik och monteras på plats. Världen över håller flera sådana projekt på att utvecklas. Tanken är att det både ska vara billigare och gå fortare att bygga sådana minireaktorer än att bygga traditionella kärnkraftverk.

Läs mer: SMR: Blir nygammal kärnkraft klimatets räddare?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]