Dagens PS

Ljus framtidstro inom industrin – "extrema siffror"

underleverantör
Det råder högtryck inom underleverantörsindustrin där många nu vill nyanställa. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 04 aug. 2021Publicerad: 04 aug. 2021

Det råder en ljus framtidstro inom underleverantörsindustrin där det är högtryck som gäller. ”Det är fullt upp hos många nu”, säger Sanna Arnfjorden Wad­ström, vd för Svensk industriförening.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Underleverantörerna förväntar sig ökade orderingångar visar Underleverantörsbarometern. Den visar att nära sex av tio förväntar sig en ökad orderingång under tredje kvartalet.

Ökad omsättning

Även omsättningen är på väg uppåt för 63 procent av företagen jäm­fört med föregående kvartal, och lönsamheten har stigit för 46 procent.

Undersökningen genomförs varje kvartal av Svensk industriförening (Sinf) som tar tempen på sina tusen medlemsföretag som består av små- och medelstora företag i olika branscher.

Sinfs Sanna Arnfjorden Wad­ström är nöjd.

”Det är extrema siffror. Det var starka siffror redan första kvartalet, men att man sedan höjt sig ytterligare är fantastiskt”, säger hon till Di. 

Produktiviteten hos företagen har också tagit fart där “det är fullt upp hos många nu”.

“Det gäller de flesta branscher: metall, bygg, plast, trä och underleveran­törer till fordonsindustrin”, klargör Sanna Arnfjorden Wad­ström.

Ljus framtidstro

ANNONS

Det verkar som att ljuset i tunneln äntligen har nåtts. Mikael Ronder, vd för Öst­rand & Hansen i Bankeryd och Hjo­-Verktyg, företag som tillverkar verktyg för plåt­ pressning, beskriver det hela som “natt och dag” och jämför med våren 2020.

”Vi har ett ännu bättre orderläge nu än före pande­min och jag hör samma sak från andra i branschen”, säger han och klargör:

“Det är ett väldigt uppsving.”

Vill nyanställa

Samtidigt vill allt fler företag nyanställa, där omkring 40 procent av de sva­rande i Underleverantörs­barometern säger att de letar ny personal. Samtidigt är det inte lätt att hitta rätt kompetens – där 60 procent säger att de har problem att få tag på utbildad arbetskraft.

Där måste staten hjälpa till menar Sanna Arnfjorden Wad­ström.

”Det är alarmerande att så många har problem att få tag på kompetent personal. Sve­rige måste komma tillrätta med den bristen”, säger hon och klargör:

“Att staten bekostar lön under utbildning är ett viktigt verktyg.”

Läs mer: Tillverkningsindustrin ekonomins bästa motor

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]