Det är kvinnor som står i spetsen när EU och Europa hanterar Big tech, teknikutveckling och AI. Men det gäller inte hela kontinenten.
Kvinnor: I spetsen när det gäller tech
Mest läst i kategorin
Carl-Henrik som ordförande. I gruppen Fredrik, Nicklas, Olof, Martin, Marcus och Mathias tillsammans med Sara, Anne-Marie, Sylvia och Ulrika.
Så såg det ut när regeringen den 8 december presenterade den AI-kommission som ska ”stärka svensk konkurrenskraft” och ge ”ett viktigt steg för att bidrag till utveckling och användning av AI i Sverige”.
Carl-Henrik Svanberg ordförande.
I kommissionen sex andra män: Fredrik Heintz, Nicklas Lundblad, Olof Hernell, Martin Svensson, Marcus Matteby och Mathias Sundin – tillsammans med fyra kvinnor – Sara Mazur, Anne-Marie Eklund Lowinder, Sylvia Schwaag Serger och Ulrika Lindstrand.
7-4 och 3-0
Sju män – fyra kvinnor.
Presenterade vid presskonferens av – just det – Carl-Henrik Svanberg, Ulf Kristersson och Erik Slottner.
Tre – noll.
Ska vi ta till den gamla, vanliga förklaringen om ämnesområden, teknik, att kvinnor söker sig till mjukare områden och allt annat vi brukar skylla på?
Det blir svårt. Framförallt håller det inte i en internationell jämförelse.
Senaste nytt
Majoritet kvinnor
När Bloomberg presenterar ett reportage över de 30 europeiska myndigheter som har till uppgift att hantera Big Tech, dataregler och nya EU-tekniska förordningar, så leds de i fler än hälften av fallen av kvinnor.
I vårt västra grannland, Norge, har vi Line Coll, advokat, som leder Datatilsynet.
Förra året slog hon i den rollen till mot Meta med ett förbud relaterat till deras behandling av användardata.
Från vårt östra grannland, Finland, kommer en annan kvinna, Anu Talus som är chef för Europeiska dataskyddsstyrelsen.
Fler länder
Även i Danmark och på Island står kvinnor i ledningen för motsvarande myndigheter, liksom exempelvis i Frankrike, Spanien, Luxemburg och tills nyligen Irland.
Sverige?
Integrationsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, leds sedan årsskiftet av David Törngren, som efterträtt Karin Lönnheden tills en ny generaldirektör är på plats.
Kraftiga avtryck
Inom EU har kommissionären Margrethe Vestager satt kraftiga avtryck.
Inte minst när hon nyligen gav Apple den tredje största konkurrensbot som EU någonsin delat ut.
Ska vi fylla på kvinnodominansen här kan vi konstatera att de tre just nu mäktigaste antitrust-generalerna just nu är Vestager tillsammans med Storbritanniens Sarah Cardell, vd för CMA, och Lina Khan, ordförande för USA:s Federal Trade Commission.
Från början
Så har det varit sedan det här rättsområdet uppstod, säger Andrea Jelinek, tidigare i motsvarande position i Österrike.
Kvinnor ”formade hur det här rättsområdet ser ut i dag”, konstaterar hon.
”När jag först började med dataskydd fanns det knappt några män. Kvinnorna gjorde det, ofta utanför våra dagliga jobb som advokater, teknologer och affärskvinnor”, minns hon.
För lite pengar?
Hennes förklaring?
”Min teori var, och är fortfarande, att män var mindre attraherade av dataskydd eftersom det var ett rättsområde för mänskliga rättigheter, och pengar var av mindre betydelse”.
Andra kvinnliga pionjärer på området har varit Isabelle Falque-Pierrotin, tidigare chef för Frankrikes dataskydd, tidigare EU-kommissionären Viviane Reding och Helen Dixon, irländskan som under två perioder i EU-kommissionen ansvarade för dataskydd.
Under Dixons tid öppnade EU mer än 80 undersökningar av de största globala företagen och tog in över 2,8 miljarder euro i böter, med förra årets straff riktat mot Beta på 1,2 miljarder euro som högsta notering.
”Här för att stanna”
Starka kvinnor på centrala poster när det gäller att hålla techföretagen på mattan.
Kommer det att se ut så även framöver?
Det tror finska Anu Talus som alltså är EU:s högsta datachef.
Kvinnor har varit här länge”, säger hon hos Bloomberg.
”Och det är ett område med många erfarna kvinnor som har bestämt sig för att stanna”.
Läs även:
Efter AI-kritiken – nu slår EU tillbaka – Dagens PS
Google hotas av den största smällen någonsin – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.