Dagens PS

Kravet: "EU måste vara hårdare mot Big Tech"

EU Big Tech
Big Techs dominans skapar huvudbry för investerare. (Foto: Pixabay)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021

Tyskland, Frankrike och Nederländerna vill att EU ska vara hårdare i sin kontroll av de stora teknikbolag som brukar kallas “Big Tech”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gäller den nya lagstiftning kring sammanslagningar och förvärv som just nu diskuteras i unionen. EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag kallat Digital Markets Act (DMA). Men flera av de största länderna i unionen vill ha ännu hårdare krav.

CNBC skriver att “Big Tech” ofta köper upp start-ups och lägger beslag på deras teknologi på ett sätt som ofta går under radarn då affärerna inte är tillräckligt stora för att myndigheterna ska granska dem.

“Vi måste stärka och påskynda förvärvskontrollen i synnerhet gentemot vissa portvaktar-plattformar för att ta itu med de strategier som plattformsföretag har som består i att systematiskt köpa upp nystartade företag för att kväva konkurrensen”, säger Tyskland, Frankrike och Nederländerna i ett gemensamt uttalande.

Köpt över 1 000 bolag

Länderna kräver också “tydliga och juridiskt säkra trösklar för förvärv av portvaktar-bolag av bolag med relativt låg omsättning men högt värde.”

Tommaso Valletti, professor i ekonomi vid Imperial College Business School säger till CNBC att Google, Amazon, Facebook, Microsoft och Apple de senaste 20 åren köpt över 1000 bolag – och inget av förvärven har varit förbjudna.

“Det här har varit ett globalt problem”, säger han.

EU är generellt sett världsledande i att reglera tekniksektorn, men unionen ligger efter när det gäller uppköp av mindre bolag enligt professor Tommaso Valetti.

Varit på “shoppingrunda” i Europa

ANNONS

De tre ländernas uttalanden får experter att tro att EU tänker höja kraven rejält på “Big Tech”, som EU-kommissionären Margrethe Vestager 2019 sade hade varit på “shoppingrunda” i Europa.

“Särskilt fusioner och förvärv har fått uppmärksamhet när vi till exempel såg Facebook köpa WhatsApp och Instagram till alltför höga priser och det ledde till anklagelser om att de i princip köpte upp potentiella konkurrenter innan de ens hade en chans”, säger Marietje Schaake, ordförande vid CyberPeace Institute till CNBC.

Läs mer: Går som tåget – dags att omvärdera Big Tech

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]