Facebookgrundaren Mark Zuckerberg säger att den digitala vr-världen är framtiden. Men ännu så länge lyser användarna med sin frånvaro. Trots miljarder dollar i investeringar har några av de största vr-koncepten, som Decentraland och The Sandbox, inte dragit några stora användarskaror alls.
Kostade dollarmiljard – hade bara 38 aktiva användare
Mest läst i kategorin
Kanske var inte fastighetsköp i en fiktiv datavärld den bästa affärsidén. Iallafall inte om man ska döma av några av de största projekten inom Metaverse. Decentraland – en digital miljö kopplad till den digitala valutan Ethereum, värderad för över en miljard dollar, där deltagarna kan äga, köpa och sälja fiktiva fastigheter, har inte dragit mer än några dussin användare.
Bara 38 användare
Enligt DappRadar, ett mätinstrument för dataanvändning, hade Decentraland bara 38 aktiva användare över det senaste dygnet. Den siffran blir ännu mer sorglig när man tänker på att Decentraland värderats till 1,2 miljarder dollar.
En twitteranvändare skrev hånfullt att “för en halvtimme sedan startade jag en Minecraft-server som redan har fler användare än Decentraland”, rapporterar en cryptosajt.
Många trodde att vr-världen som kallas Metaverse skulle bli enorm. Mark Zuckerberg har kallat det för framtidens internet. Det har nu gått ett år sedan Facebook bytt namn till Meta, för att etablera sig i den digitala trenden av online-vr, och i dagarna hölls Meta Connect 2022 – en sorts jippo för företag och företagare i en virtuell miljö.
Men användarna är ännu så länge få och Metas vr-headset, som kostar 17 000 kronor, döms ut som dödfött av recensenterna. Metas aktie föll stadigt efter lanseringen i veckan och Meta tvingas säga upp personal i företagets första stora ekonomiska motgång i sin 18-åriga historia. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
“Egentligen 8 000”
Decentraland har slagit ifrån sig kritiken, och sagt att siffrorna inte stämmer och att det i verkligheten rör sig om 8 000 som gått in på vr-appen, skriver The Byte som rapporterar om digitala nyheter. Siffran 38 är bara antalet personer som gjort ekonomiska överföringar på plattformen, menar Decentralands representanter. Under hela september var siffran över 1000. Men det är en klen tröst.
“Även 8 000 användare under ett dygn är fjuttigt för något som ska beskrivas som framtiden för online communities. Och endast ett par dussin ekonomiska överföringar per dag är rent ut sagt pinsamt” skrev The Byte i en recension av vad de kallar för ett VR-fiasko.
200 miljoner är målet
Decentraland är inte det enda projektet som det går trögt för. Exempelvis haltar även det liknande konceptet The Sandbox. Men enligt tidningen NyTeknik verkade Meta-chefen Mark Zuckerberg fortfarande tro på vr-framtiden. På sikt ska det bli lika vanligt med vr som det är idag med bärbara datorer och surfplattor hoppas han, skriver tidningen.
“Det här är ett steg mot att alla 200 miljoner människor som skaffar sig en ny pc varje år i stället börja göra en del av arbetet i vr,” sade Mark Zuckerberg, skriver NyTeknik.
Under Meta Connect presenterades flera nyheter. Bland annat att man ska kunna köpa till ben åt sin digitala avatar, samt att man kan spela det populära datapselet Among Us på plattformen, skriver The Byte.
Läs även:
17 000 kronor för Metas nya headset – aktie sjunker
Meta skär ner – första ekonomiska motgången på 18 år
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.