Dagens PS

Kosmisk stråle med sällsynt partikel från bortom Vintergatan

Konstnärlig illustration av den kosmiska strålen med ultrahög energi och en exceptionellt sällsynt partike
Konstnärlig illustration av den kosmiska strålen med ultrahög energi och en exceptionellt sällsynt partikel. (Bild: Osaka Metropolitan University/L-Insight, Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 nov. 2023Publicerad: 24 nov. 2023

En mystisk kosmisk stråle med ultrahög energi som kom från bortom vår galax har observerats i den amerikanska delstaten Utah.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kosmiska strålar är laddade med partiklar och färdas genom rymden till jorden, de med låg energi kan komma från solen, men kosmiska strålar med ultrahög energi är väldigt ovanliga, det rapporterar CNN.

“Om du sträcker ut handen går en (kosmisk stråle) genom din handflata varje sekund, men det är verkligen lågenergisaker”, säger John Matthews till CNN.

Han är forskningsprofessor vid University of Utah och medförfattare till en ny studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Kosmiska strålar med ultrahög energi antas komma till jorden från andra galaxer.

Han förklarar att när det gäller kosmiska strålar med de riktigt höga energierna handlar det mer om en per kvadratkilometer och århundrade, och de går aldrig genom din hand.

Som en tegelsten på tån

Rymdforskarna försöker hitta ursprunget till kraftiga kosmiska strålar och har nu upptäckt en exceptionellt sällsynt partikel med extremt hög energi som de tror kommer från andra galaxer än vår egen.

Partikeln är subatomär, alltså mindre än en atom, men enligt studien är energin i den så hög att den kan jämföras med att från midjehöjd tappa en tegelsten på tån.

Den nyligen upptäckta partikeln har fått smeknamnet Amaterasu-partikeln efter en solgudinna i den japanska mytologin.

ANNONS
Telescope Arrays ytdetektorer sätts på plats av en helikopter
Telescope Arrays ytdetektorer sätts på plats av en helikopter. (Bild: Institute for Cosmic Ray Research, University of Tokyo)

Partikeln upptäcktes av Telescope Array, ett observatorium för kosmisk strålning i Utahs öken. Teleskopet består av 507 ytdetektorer.

Detektorerna är stora som pingisbord, täcker en yta på 700 kvadratkilometer och har observerat över 30 kosmiska strålar med ultrahög energi.

Ingen har dock varit så hög som Amaterasu-partikeln, som träffade jordens atmosfär den 27 maj 2021 och släppte ned sekundära partiklar på marken och på detektorerna.

ANNONS

Senaste nytt

Verkar komma från tomrum

Trots att det har forskats om dessa högenergipartiklar i flera år är deras ursprung fortfarande inte känt.

Konstnärlig illustration av kosmisk strålastronomi med ultrahög energi
Konstnärlig illustration av kosmisk strålastronomi med ultrahög energi. (Bild: Osaka Metropolitan University/Kyoto University/Ryuunosuke Takeshige)

De tros vara relaterade till svarta hål, skurar av gammastrålning och aktiva galaxkärnor, som är universums mest energirika fenomen.

De största som hittills har upptäckts verkar dock komma från tomrum i rymden där inga av universums våldsamma kosmiska händelser har inträffat.

ANNONS

Den allra mest energirika partikel som någonsin har observerats upptäcktes 1991 och kallas Oh-My-God-partikeln. Den nu upptäckta Amaterasu-partikeln konkurrerar med den.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Genombrott i sökandet efter liv i rymden Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]