Enligt en ny rapport ligger Sveriges digitala utveckling efter andra länder inom EU och internationellt. Nu krävs stora insatser inom utbildning och arbetsliv.
Kompetensbrist – Sveriges digitala utveckling halkar efter
Mest läst i kategorin
Det är Digg, myndigheten för digital förvaltning, som har släppt den nya rapporten. Den visar att svenskarna inte är sämst i klassen, utan har relativt god digital kompetens, men att det går att göra stora förbättringar inom området för att komma upp i samma nivåer som andra EU-länder och på ett internationellt plan.
Dra nytta av digital teknik
Då krävs dock stora insatser inom både utbildning och arbetsliv.
Vanliga svenska medborgare måste kunna nyttja och därmed dra nytta av den digitala tekniken, menar Sven Lindmark, analytiker på Digg som är en av författarna bakom rapporten.
“Digital kompetens innebär att man som privatperson, medborgare, arbetstagare och företagare har de färdigheter som behövs för att använda digitala verktyg och tjänster som är viktiga i vardagen. Det kan vara allt från att swisha och att deklarera digitalt, säkert och källkritiskt söka information på nätet, att använda ordbehandlingsprogram och affärssystem till att utveckla nya digitala system och tjänster”, säger han, enligt Diggs pressmeddelande.
Fokus bör därmed ligga på tre områden framöver: digital kompetens i privat- och samhällslivet, i arbetslivet och inom utbildningsväsendet.
Stor komptensbrist
Det råder fortfarande kompetensbrist inom näringslivet och den offentliga sektorn där efterfrågan på IT-specialister är större än utbudet. Det visar sig att två av tre företag som försöker rekrytera inom IT-sektorn har svårt att fylla tjänsterna.
“Vi behöver bli bättre på att omskola och uppdatera den digitala kompetensen. Dessutom behöver vi höja kompetensen hos lärarna och väcka intresse hos unga tidigt i livet. Det är också viktigt att inkludera digitala moment i alla utbildningar, inte bara renodlade IT-utbildningar”, klargör Sven Lindmark.
Läs även:
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.