Kinas nästa månexpedition syftar till att göra vad inget land någonsin har gjort, men de kinesiska rymdambitionerna slutar inte där.
Kina vill samarbeta i rymden
Mest läst i kategorin
Kina planerar enligt uppgift att nästa år föra tillbaka de första proverna som någonsin samlats in från månens baksida, det rapporterar CNN.
Ska bygga forskningsstation
Kina blev 2019 det första landet att skicka en rover till månens baksida och de planerar att 2030 bli det andra landet som landar ett bemannat uppdrag på månen.
Enligt insatta tjänstemän utökar Kina sin ambitiösa plan att det här årtiondet skicka astronauter till månen och bygga en internationell månforskningsstation.
Enligt ett uttalande förra veckan från Kinas nationella rymdadministration, CNSA, fortskrider förberedelserna smidigt för nästa planerade månresa, kallad Chang’e-6.
CNSA tillade i sitt uttalande att expeditionens medföljande reläsatellit ska sättas in under första halvåret 2024.
Senaste nytt
Kina vill samarbeta internationellt
En del av kinas rymdplan är att utöka internationella band genom rymdsamarbete.
CNSA planerar även en expedition år 2028, kallad Chang’e-8 och under den internationella astronautiska kongressen i Baku, Azerbajdzjan, efterlyste den kinesiska rymdadministration ökat globalt samarbete för den obemannade månexpeditionen.
Enligt dokument på CNSA:s webbplats välkomnar Kinas månexpedition Chang’e-8 gemensamma projekt på uppdragsnivå med andra länder och internationella organisationer.
Enligt dokumentet innebär det att Kina och internationella partners kan samarbeta om uppskjutning av rymdfarkoster och drift i omloppsbana, genomföra “interaktioner” mellan rymdfarkoster och gemensamt utforska månens yta.
Den kinesiska rymdfarkosten skulle, enligt CNSA:a webbplats, även ha plats för 200 kilo med utländskt forskningsmaterial.
Enligt statliga kinesiska medier möjliggör det här för utländska partners att bedriva månforskning genom att åka snålskjuts med den kinesiska månexpeditionen.
Kapplöpning om månen
Kina är inte det enda landet som ser den potentiella nationella vetenskapliga prestigen och den tillgång till resurser som framgångsrika månexpeditioner kan ge.
I september landade en indisk rymdfarkost på månen, vilket gjorde Indien till den fjärde nationen som lyckats med bedriften att landa en farkost på månen.
USA har förstärkt sitt månprogram och planerar att 2025 åter landa amerikanska astronauter på månen, samt bygga ett vetenskapligt basläger där.
Även Ryssland är på gång, men i september slutade deras första månexpedition på decennier i ett misslyckande när rymdfarkosten Luna 25 kraschlandade på månens yta.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: USA:s och Kinas rivalitet i rymden ger investeringar Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.