Visst finns det ett stort gäng globala satsningar på ren energi. Ändå fortsätter Kina dominera marknaden. Nu varnas det för både ekonomiska och geopolitiska risker.
Kina tar hårdare grepp om ren energi – oroar omvärlden
Mest läst i kategorin
Kina står ensamt för runt en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser, skrev SVT i fjol. Något de försöker kompensera för genom att vara världsledande inom teknik för så kallad “ren” energi – energi som släpper ut lite eller inga växthusgaser och inkluderar förnybara källor.
Under 2023 investerade landet mer pengar i branschen än de tio näst största investerarna tillsammans.
Landet dominerar inte bara produktionen av solpaneler och batterier för elbilar utan leder också utvecklingen av banbrytande lösningar som grönt väte och energilagring.
Enligt The International Energy Agency (IEA) förväntas Kinas export av ren energiteknik nå 340 miljarder dollar år 2035 – lika mycket som Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens oljeexport tillsammans under 2024.
USA försöker bromsa
I USA har den så kallade Inflation Reduction Act pumpat miljarder dollar in i den inhemska rena energisektorn. Men trots dessa satsningar är gapet till Kina enormt.
Kinas produktionskostnader är betydligt lägre – det är upp till 40 procent billigare att tillverka solpaneler och batterier där jämfört med i USA.
Dessutom står USA inför politiska utmaningar. Med ett förändrat politiskt landskap riskerar satsningarna på ren energi att minska kraftigt, något som kan försvåra försöken att konkurrera med Kina.
Läs också: Hedgefonder vänder ryggen åt grön energi. Realtid
Senaste nytt
Risker med beroendet av Kina
Att världen är så beroende av kinesisk ren energiteknik skapar oro, skriver Oilprice.com.
För det första kan Kinas dominans på marknaden leda till ekonomiska problem. Överproduktion av produkter som solpaneler och elbilar riskerar att dumpa priserna globalt, vilket pressar andra tillverkare.
För det andra innebär Kinas ledarposition geopolitiska risker. Med sitt försprång inom både teknik och produktion har landet ett hårt grepp om kritiska globala energiförsörjningskedjor.
Detta gör det svårt för andra aktörer att konkurrera – trots införandet av tullar och andra handelshinder.
Innovativa lösningar stärker Kinas position
Därtill har Kina satsat stort på forskning och utveckling. År 2023 spenderade landet 2,5 gånger mer på att utveckla ny ren energiteknik än det globala genomsnittet. Detta har gjort att Kina ligger i framkant inom teknologier som snart kan bli avgörande för framtidens energimarknad.
För att minska beroendet av Kina behövs fler aktörer som kan utmana landets dominans, skriver Oliprice. Annars riskerar världen att fastna i ett läge där alternativ saknas – med stora konsekvenser för både ekonomin och säkerheten.
Läs även: Kinas biljonprojekt väcker oro. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.