Grön omställning behöver inte alltid gå långsamt. Kasi Technologies kan konvertera en bil till hybriddrift på en förmiddag. Nu satsar både EU och Nato på den svenska innovationen.
Kasi – grön omställning på en förmiddag


Mest läst i kategorin
EU oroar sig för hur man ska klara omställningen från fossila bränslen till eldrift på 20 år, fram till 2045.
I Smedjebacken tar det fyra timmar.
”Kasi Technologies innovation kan omdefiniera bilindustrin”, konstaterar lokaltidningen NLT med ett visst fog för rubriken.
Kasi Technologies, svenskt bolag baserat i Smedjebacken och grundat 2008, tillverkar en applikation till bilmotorer som ”elhybridkonverterar” bensin- och dieselmotorer.
Det ger, konstaterar bolaget, en kostnadseffektiv och snabb lösning på bränslefrågan och koldioxidutsläpp.
”Vi har något vi kallar för ”Electrification Made Easy”. Vi elhybridkonverterar alla befintliga bensin- och dieselmotorer på fyra timmar i vilken bilverkstad som helst”, säger Isak Löfgren, vd för Kasi Technologies.
”Det här systemet säljer vi för 50 000-60 000 kronor, en tiondel av vad det kostar att köpa en ny elbil”.
Tyst svensk innovation ger kraftigt eko. Dagens PS
Grön omställning ger EU-finansiering
EU har – av naturliga skäl – imponerats och Kasi har fått finansiering via Europeiska innovationsrådet och dess acceleratorprogram.
Kasi är ett av två svenska företag som fått pengar, för Kasis del två miljoner euro, motsvarande drygt 22 miljoner svenska kronor.
Det är fler som blivit imponerade av Kasi och dess innovation. 12 december i fjol kunde regeringen stolt meddela att Sverige för första gången fått med företag i Natos innovationsprogram Diana, som ska uttydas Defense Accelerator of the North Atlantic.
”Det är glädjande att Sverige för första gången har företag med i Natos försvarsinnovationssatsning”, sade som sig bör försvarsminister Pål Jonson.
Senaste nytt
Många kallade – få utvalda
2 600 företag globalt ansökte om att få bli en del av, 74 valdes ut, av dem fem svenska och däribland Kasi Technologies vid sidan av APR Technologies, Blixt Tech, Dolprop Industries och Scaleout Systems.
Kasi förklarar att bränsleförbrukningen kan kapas med 9,5 procent för tunga lastbilar och 19,5 procent för lätta fordon.
”Vi kallar systemet dual hybrid, för det återvinner både broms- och avgasenergi med en och samma elmotor. Målet är att i stor skala sänka utsläppen från den existerande fordonsflottan med förbränningsmotorer som rullar på vägarna. Det behövs om vi ska lyckas med elektrifieringen”, säger Isak Löfgren, vd och grundare, hos Ny teknik.
Andra skäl än miljön
För militären är koldioxidbesparingen inte det centrala i Kasis lösning. Att elhybridisera är intressant av andra skäl.
Ett konverterat företag kan, för att ta ett exempel, generera el som laddar drönare, batterier och annan utrustning under färd och gör det utan att göra av med bränsle.
En annan fördel är att räckvidden för fordonen blir större. Det minska behovet av bränsletransporter, ett frekvent mål för fientliga attacker i krig.
”Färre utslagna bränsletransporter räddar soldaters liv”, säger Isak Löfgren, som faktiskt är både civilingenjör och officer.
Kasis vd uppger för Ny teknik att företaget redan för diskussioner med försvarsmakten i flera länder och även gör affärer med försvarsbolag på uppdragsbasis.
”Nu genererar vi intäkter och ökar dessutom. Vi ser ganska ljust på framtiden”, sammanfattar Isak Löfgren.
Teknik från delfiner ska revolutionera båtar. Dagens PS
Tradition övertrumfar innovation hos svenskarna. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.