Dagens PS

Kända investerare lockas av fossilfritt stål

Vid tillverkning av stål används järnsvamp, tunga investerare har nu investerat i nystartade Green Iron, som tillverkar fossilfri järnsvamp med en ny metod
(Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 feb. 2022Publicerad: 07 feb. 2022

Nystartade Green Iron har lockat några av näringslivets mest kända investerare med en ny metod för produktion av fossilfritt stål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Pappa började forska kring tekniken redan i slutet på 60-talet. I mitten av 70-talet hade han byggt en fungerande ugn som stod hos SKF Steel i Hofors”, berättar Green Irons vd och grundare Edward Murray för Svenska Dagbladet.

Men då, för 50 år sedan, var intresset för fossilfritt stål svagt. Först när klimatavtalet i Paris tecknades 2015 väcktes intresset och Edward Murray insåg att hans fars teknik kunde bli användbar.

Tunga investerare

I en investeringsrunda på 100 miljoner kronor investerade bland annat BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg och den tidigare Electrolux-vd:n Hans Stråberg i Green Iron. Statliga Almi Invest Greentech fund och Wallenbergstiftelserna har också investerat.

Green Iron gör i teorin detsamma som H2 Green Steel och Hybrit, använder vätgas i stället för kol för att rena järnet från syre, men i mindre skala, vilket kräver mindre energi och gör processen billigare. Green Irons ugn har mindre kapacitet och bolaget siktar in sig på återanvändning av restavfall från ståltillverkning och ser sig inte som en konkurrent till H2 Green Steel och Hybrit.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fossilfritt stål bara början för H2Green Steel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]