Dagens PS

Kända ekonomen: Miljökrav sinkar industrin

"Efter 2010 har Sverige som industrination varit ett av de sämre länderna i Europa", säger Stefan Fölster till Fplus. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 11 juni 2020Publicerad: 11 juni 2020

I tisdags presenterades nya bottensiffror för svensk industri. Nu utskiljer nationalekonomen och debattören Stefan Fölster vad han ser som en av anledningarna. Till fPlus säger han att miljökraven är för strama och att dessa leder till outsourcing av projekt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknikföretagen varnade i tisdags om en historiskt låg orderingång i svensk industri. Branschorganisationens chefsekonom Mats Kinnwall menar att coronaviruset är en betydande faktor.

“Andra kvartalet är långt ifrån tillfredsställande. Korttidspermitteringarna har varit ett nödvändigt instrument för att madrassera industrin och andra delar av näringslivet, men det är långt ifrån säkert att systemen är tillräckliga för att förhindra en betydande våg av varsel inom industrin, säger han till fPlus.

En annan faktor som bidrar till den sjunkande produktionen är Sveriges miljöregler. Det menar Stefan Fölster som är nationalekonom, debattör och chef för Reforminstitutet. Till fPlus säger han att svensk industri har halkat efter andra europeiska länders redan innan coronakrisen.

“Efter 2010 har Sverige som industrination varit ett av de sämre länderna i Europa. Och än mer allvarligt är att vi är betydligt sämre än länder som vi har skäl att jämföra oss med, till exempel Tyskland och Österrike”, säger han.

Industriproduktion outsourcas

Stefan Fölster menar att en stor del av svenska industriföretags framgång är byggd på produktion utomlands. För att stoppa denna utveckling och öka den inhemska industriproduktionen menar han att svenska miljöregler kan behöva reformeras. Långa handläggningstider, ett överflöd av regleringar och orealistiska klimatmål ser han som extra problematiska.

“Den svenska regeringen har till exempel bundit sig väldigt hårt vid koldioxidmålet som man mäter i form av utsläpp från svenskt territorium. Det betyder att om industriproduktionen i Sverige ökar så ses det alltid som ett problem av regeringen eftersom det kan bli svårare att nå målet. Att strypkopplet på industrin ökar världens utsläpp av växthusgaser blundar man för”, säger han.

Kan leda till ökade utsläpp

Stefan Fölster menar att de svenska klimatreglerna kan vara kontraproduktiva, då de riskerar att leda till outsourcing av industriprojekt till länder som är mer kol- och oljeberoende än Sverige. Även företagen riskerar genom egna initiativ att bidra till utvecklingen säger han.

“Det är ett dilemma eftersom man inte vill framstå som någon som stretar emot nya krav hela tiden. Och därför anstränger man sig inte tillräckligt i debatten. Men att det skulle vara bättre för världens miljö om mer producerades i Sverige råder det ju ingen tvekan om”, säger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]