Dagens PS

Jobbade på Google – blev "självmordsbenägen"

Google stämmer Sonos – patentstriden fortsätter
Nu stämmer Google Sonos för patentintrång – en gång till. Den här gången gäller det sju patent, som alla har med röststyrning att göra. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 jan. 2022Publicerad: 12 jan. 2022

Före detta mjukvaruingenjör på Google anklagar techbjässen för att vara en vidrig arbetsplats – “gjorde mig självmordsbenägen”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett långt inlägg på den sociala plattformen Reddit berättar Donald King, 41 år och tidigare mjukvaruingenjör på Google, om sin tid som anställd på Silicon Valley-jätten.

Tiden på Google var en mardröm – enligt hans berättelse – med sextrakasserier från manliga kollegor och en skandalös dryckeskultur.

Enligt King, som är gay och arbetade på Google från 2008 till 2015, blev han “självmordsbenägen” av att jobba på Google – trots att han tjänade uppemot 100 000 dollar, rapporterar Business Insider.

Stökiga och dekadenta fester

Det var Googles arbetskultur som han omöjligt kunde förlika sig med och när det var fest gick det vilt till.

“Jag känner till minst en person som fick sparken för att han blev så full att han kastade en konferensrumsstol genom en vägg, medan andra spydde i arbetstoaletter”, skriver King.

Till Business Insider säger han att han försökte “passa in”, men dryckeskulturen beskriver han som “utom kontroll” och eftersom Google var det första Silicon Valley-företaget han arbetat för saknade han referensramar om vad som är normalt.

Han berättar att två manliga kollegor som var berusade ofredade honom sexuellt och att en annan kollega jagade andra anställda för att tvångskyssa dem.

ANNONS

Senaste nytt

Tvingades byta arbetsplats igen

ANNONS

De sexuella trakasserierna gick också längre än så vid några tillfällen, enligt den tidigare mjukvaruingenjören på Google, som slutade på sökjätten och gick vidare till Fitbit.

Men när Google tillkännagav planer på att förvärva Fitbit slutade han även där.

I dag arbetar Donald King, enligt Business Insider, på Fandom som uppges syssla med underhållning för tv, filmer, videospel och serietidningar.

Google avböjer att kommentera anklagelserna från King men har enligt Business Insider antagit en policy med löfte om att bli bättre på att hantera anklagelser från anställda om sexövergrepp.

Även en annan Googleingenjör, Liz Fong-Jones, som jobbade på företaget i samma veva som King, uppgav på Twitter att hon kunde bekräfta många av detaljerna i Kings berättelse, utan att gå in mer på det i detalj.

Mobbning och homofobiska övertoner

Business Insider berättar även om Ross LaJeunesse – som slutade som Googles chef för internationella relationer i maj 2019 – och som tidigare skrivit ett blogginlägg där hon hävdade att “mobbning och rasistiska och homofobiska övertoner i möten var vanliga” hos sin tidigare arbetsgivare.

I november 2018 protesterade tusentals medarbetare på Google mot företagets hantering av anklagelser om sexuella oegentligheter. Efteråt medgav vd Sundar Pichai att man inte alltid har agerat rätt.

Därefter ändrade Google sina rutiner för hur anställda kunde rapportera trakasserier.

ANNONS

Läs även: Techjättar kan förvänta sig fler uppror 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS