Dagens PS

JAS 39 Gripen eller F-16 till Ukraina?

JAS 39 Gripen
Ukraina är mycket intresserade av JAS 39 Gripen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Ukraina har ett starkt behov av nya stridsflygplan, och högst upp på önskelistan är det en kamp mellan svenska JAS 39 Gripen och amerikanska F-16, skriver The Economist.

ANNONS
ANNONS

Enligt nyligen läckta amerikanska dokument har Ukrainas flygvapen förlorat 40 procent av sina stridsflygplan sedan Ryssland invaderade landet förra året.

Det rör sig om runt 60 flygplan, och de har runt 80 kvar, skriver The Economist.

Ryssland har över 500 plan dedikerade till kriget, och även om de åsamkats stora förluster så har Ukraina varit tvungna att använda sig av stora mängder luftförsvarsmissiler, och har pressat sitt flygvapen till bristningsgränsen. Behovet av att skaffa sig nya plan är därför stort.

De flygplan som ukrainarna allra helst vill ha är svenska JAS 39 Gripen och amerikanska F-16.

“Vår uppgift nummer ett är att stoppa ryska plan från att komma upp i vår himmel. Vi vill inte ha en situation som den ovanför Mariupol, där de … jämnade en hel stad med marken”, säger överste Yurii Ihnat, talesman för det ukrainska flygvapnet till The Economist.

Finns för få JAS 39 Gripen

Svenska Saabs JAS 39 Gripen ses av många som det optimala planet för den typ av luftförsvar Ukraina behöver.

Det är ett toppmodernt stridsflygplan, med den stora konkurrensfördelen att det är relativt billigt jämfört med likvärdiga plan, och framför allt enkelt att använda. Det byggdes för att landa på korta landningsbanor och till och med vägar, under omständigheter där traditionella flygbaser har träffats av missiler. Planet kan tankas och beväpnas på tio minuter av en ensam tekniker och fem värnpliktiga.

Problemet är att det inte finns särskilt många av dem, skriver The Economist. 66 plan har sålts eller hyrts ut till andra länder, och Sverige har själva färre än 100 plan. Sveriges utrikesminister Tobias Billström citeras: “Vi har inte så många Gripen.”

ANNONS

Justin Bronk från Royal United Services Institute, en tankesmedja i London menar att även ett fåtal Gripen skulle göra stor skillnad i att hålla det ryska flygvapnet, särskilt utrustade med de avancerade missilerna Meteor.

ANNONS

Senaste nytt

F-16 betydligt svårare att underhålla

Den ukrainske översten Yurii Ihnat uppskattar att det skulle gå att få tag på max en skvadron Gripen, runt 14 plan. Sedan är det 10 års väntetid på att få fler. Han vill därför hellre ha amerikanska F-16.

Där är problemen de motsatta. Det finns massor av F-16-plan i världen, över 4 600 har byggts sedan 1970-talet. Ukraina skulle kunna handla på andrahandsmarknaden, där exempelvis Norge har fasat ut sina F-16-plan för den nyare stealth-modellen F-35.

Men F-16 har andra problem, som att kostnaderna för att flyga och underhålla planen är betydligt högre och kräver mer personal på marken. Det är också högst oklart om Ukrainas flygfält klarar av planen utan stora ombyggnationer, som ryssarna förstås skulle försöka förstöra.

Läs även: Professor: Därför passar Gripen bäst för Ukraina

Läs även: Gripen till Ukraina väg mot ”direkt konfrontation”

Läs även: Zelenskyj vill ha JAS 39 Gripen – Saabs aktie rusar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]