Dagens PS

Järnvägsstrejk kan förlama Storbritannien

Järnvägsstrejk
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak brottas med flera strejker och kriser. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 jan. 2023Publicerad: 03 jan. 2023

Järnvägsstrejk i Storbritannien som slår mot transporterna och sönderfallande sjukvård skapar nya problem för premiärminister Rishi Sunak. Nu är järnvägsarbetare, sjuksköterskor och ambulansförare på väg mot strejk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under denna första januarivecka kommer brittiska järnvägsarbetare att lämna sina jobb, vilket förlamar transporterna och sätter ny press på premiärminister Rishi Sunak.

Fackligt anslutna kommer att strejka fem dagar från och med idag tisdag och protesterna kommer efter hårt pressade levnadskostnader för vanliga britter.

Under förra året nådde inflationen sin högsta nivå på fyra decennier och lönerna släpar efter, framförallt inom den offentliga sektorn.

Det är en primär anledning till att sjuksköterskor och ambulansförare nu planerar att strejka senare under januari.

Skyller på Ryssland

Rishi Sunaks svar har varit att skylla prisutvecklingen på Rysslands invasion av Ukraina, som avbröt leveranserna av energi och vete, vilket ökade kostnaderna för el och mat. Hans nyårsbudskap innehöll en varning för tuffare tider.

“Jag tänker inte låtsas att alla våra problem kommer att försvinna under det nya året”, sade Sunak i videomeddelandet som postades på Twitter nyårsafton.

“Precis när vi återhämtade oss från en global pandemi utan motstycke, inledde Ryssland en barbarisk och illegal invasion över Ukraina”, tillade Sunak.

ANNONS

Senaste nytt

EU-utträde sänke

ANNONS

Nedgången i Storbritannien har förvärrats av landets utträde ur EU, skriver Bloomberg.

Det minskade handelsförbindelserna och lämnade Storbritannien den enda ekonomin i gruppen av sju nationer som ännu inte har återtagit den storlek den hade före pandemin.

En Financial Times undersökning av 101 ekonomer som publicerades i måndags visade att de flesta väntar sig att Storbritannien har den värsta och längsta lågkonjunkturen av något G-7-land.

Fler problem

Nu börjar krisen inom sjukvården att bli ytterligare ett allvarligt problem för regeringen.

Phil Banfield, ordförande för British Medical Association Council, gav en skarp varning om omfattningen av krisen i det nationella hälsosystemet, NHS.

“Den nuvarande situationen i NHS är oacceptabel och ohållbar, både för våra patienter och den hårt arbetande personalen som desperat försöker hålla jämna steg med otroligt höga nivåer av efterfrågan”, sade Banfield till Press Association.

“Vi har upprepade gånger bjudit in regeringen att sitta ner och prata om trycket på vår sjukvård, men deras tystnad är öronbedövande.”

Historisk strejk

ANNONS

Problemen inom järnvägstrafiken är en annan konflikthärd som nu intensifieras.

En strejk inleds idag tisdag och fortsätter till och med 7 januari.

Sjuksköterskornas Royal College of Nursing säger i sin tur att dess medlemmar kommer att strejka 18 och 19 januari, efter två dagar stridsåtgärder i december.

Det är första gången strejker har ägt rum i så stor skala sedan förbundet grundades för över ett sekel sedan.

Dessutom kommer ambulansförare att avbryta sitt arbete 11 januari.

“Ska samordna”

Regeringen befarar nu en utveckling mot mer samordnade stridsåtgärder som liknar de stopp som förlamade Storbritannien under 1970-talet.

Som ett brev på posten sade Mark Serwotka, generalsekreterare för PCS-facket, förra veckan till Sky News förra veckan att det “bara var en tidsfråga” innan “samordnade och synkroniserade” åtgärder inleddes mellan fackföreningarna.

Läs även: Storbritannien öppnar uranfond för att slippa Ryssland

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]