USA har minst tre borttappade atombomber som ligger på havets botten – vilket kan vara bara toppen på isberget gällande försvunna kärnvapen från Kalla kriget.
Jakten på de borttappade atombomberna
Mest läst i kategorin
Atombombernas destruktiva kraft är välkänd – de två enda bomber som använts i aktiv krigföring utplånade de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget.
De kommande generationernas kärnvapen var dessutom betydligt kraftigare, de termonukleära (vätgas) bomber som utvecklades på 50- och 60-talen var tusentals gånger kraftigare än bomberna som användes mot Japan.
Så då är det väl tur att man höll ordentlig koll på dem?
32 incidenter dokumenterade
Inte alls. På havets botten finns flera amerikanska kärnvapen som fortfarande inte har hittats efter att de försvunnit efter olyckor. Det är också bara toppen på isberget. Sovjetunionen tros också ha tappat bort en rad kärnvapen, och det kan även fransmännen, britterna och andra kärnvapenmakter ha gjort.
Faktum är att det är så vanligt att drälla bort kärnvapen att det finns en specifik term för det på engelska, “broken arrow incident” som betyder kärnvapenolyckor som involverar oväntad oavsiktlig avfyring, avfyring, detonering, stöld eller förlust av vapnet – men som inte är en risk för krig. 32 sådana incidenter har dokumenterats, skriver BBC.
Exakt hur många bomber som är på vift är oklart. Otfried Nassauer (1956-2020), tysk journalist, fredsforskare och grundare av tyska miljöpartiet, var en av världens främsta experter på spridningen av kärnvapen och direktör för Berlin Information Center for Transatlantic Security. I en intervju med Der Spiegel 2008 sade han: “Man tror att upp till 50 kärnvapen över hela världen gick förlorade under det kalla kriget.”
Flera av de borttappade atombomberna är inte kompletta, den första atombomb som tappades bort i februari 1950 utanför kusten vid kanadensiska British Columbia hade stora mängder uran men saknade plutoniumkärna som kunde initiera en kärnvapenexplosion.
Det finns också kärnvapen som tappats bort och sedan hittats igen, som i spanska Palomares där två flyg med fyra kärnvapenbomber ombord kolliderade. Tre av bomberna hittades snabbt – den fjärde i havet efter några månader.
Tre borttappade termonukleära atombomber
BBC har dock i ett längre reportage dokumenterat minst tre fullständiga termonukleära kärnvapen från USA som fortsatt är försvunna:
En termonukleär bomb försvann 1958 i havet utanför Tybee Island, Georgia då bombflygplanet som hade kärnvapen ombord krockade i luften med ett annat flygplan. Planet skadades och piloten valde att släppa bomben i havet för att kunna landa säkert – och kärnvapenbomben har aldrig återfunnits.
1965 försvann en B43 termonukleär bomb tillsammans med ett bombflygplan och en pilot som gled av ett hangarfartyg ned i djupet för att aldrig återses.
På Grönland vid Thule flygbas bröt 1968 en brand ut ombord på ett flygplan med en B28FI termonukleär bomb ombord, flygplanets besättning sköt ut sig och planet kraschade med kärnvapen ombord som inte har återfunnits.
Källor: BBC, Der Spiegel, Interesting Engineering, National Interest, Wikipedia.
Läs även: Ny studie: 7 av 10 svenska ungdomar rädda för kärnvapen
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.