Dagens PS

Investerare stänger plånboken för techbranschen

Investerare öppnar inte längre plånboken för techbolagen och jättar som Klarna drabbas av medskärningar och varslar personal
Investerare öppnar inte längre plånboken för techbolagen och jättar som Klarna drabbas av medskärningar och varslar personal. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juni 2022Publicerad: 09 juni 2022

Nu drabbas även techjättar som Klarna, Spotify och Trustly av att investerare drar sig undan och branschen har den senaste tiden drabbats av många nedskärningar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ökande inflationen och de stigande räntorna gör att investerare inte längre vill investera och techbranschen har drabbats av nedskärningar, varsel och uppsägningar, fler och fler börjar dra paralleller till millennieskiftet och kallar situationen it-bubbla 2.0, det rapporterar SVT.

Förra veckan meddelande Klarna att cirka 10 procent av bolagets personal varslas, det motsvarar ungefär 700 tjänster. Förra året gjorde bolaget en förlust på 7 miljarder kronor och kan, enligt Wall Street Journal, tvingas sänka sin värdering med en tredjedel.

Även Kry förbereder ett sparpaket och varslar 100 personer, på Trustly försvinner 120 tjänster och Storytel säger upp över 100 personer.

Försvinner inte över en natt

Enligt SVT:s techkorrespondent Alexander Norén är det en it-bubbla vi ser när det gäller värderingarna, han säger att det har varit en champagnegalopp på börsen men att festen måste ta slut någon gång. Samtidigt menar han att det inte är en it-bubbla eftersom techbolagen i dag är stora och inte kommer försvinna över en natt.

“Bolagen som nu drabbas har en mer stabil affärsidé på en mogen marknad. Klarna, Spotify och Netflix kommer vara en del av vårt vardagsliv även imorgon”, säger han till SVT.

Existerande kassaflöden

Investeraren Lars Wingefors är vd och grundare av spelkoncernen Embracer och var tidigare jurymedlem i tv-programmet Draknästet. Han menar att många investerare nu har sökt sig till tillväxtbolag som har existerande kassaflöden snarare än till bolag med framtida kassaflöden.

“Traditionellt har investeringarna byggt på att värderingen i dataspelsbolag och andra typer av techbolag hela tiden ökar, men nu har det systemet kollapsat eftersom värderingar har minskat så kraftfullt den senaste tiden. Det för med sig en rad konsekvenser”, säger han till Tidningen Näringslivet.

ANNONS

Långsiktigt hållbart

Investeringsviljan påverkas av den höjda räntan, de största räntehöjningarna har gjorts i USA, där den största marknaden för techindustrin finns. I USA har flera techjättar tappat på börsen och varslat om neddragningar, exempelvis Netflix som i maj varslade 150 personer, det skriver SVT.

Lars Wingefors menar att det framöver kommer vara bolag med långsiktigt hållbar teknik och affärsmodell som får finansiering, det skriver Tidningen Näringslivet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Memmo skär ned på personalen med 40 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]