Dagens PS

Chalmersutvecklat chipp bakom världsrekordet

Victor Torres Company, professor vid Chalmers, han och hans forskarteam har varit med och utvecklat ett chipp som möjliggör extremt höga hastigheter vid dataöverföring
Victor Torres Company, professor vid Chalmers, han och hans forskarteam har varit med och utvecklat ett chipp som möjliggör extremt höga hastigheter vid dataöverföring. (Foto: Unsplash och Chalmers)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 okt. 2022Publicerad: 27 okt. 2022

Forskare från bland annat Chalmers har lyckats överföra data i en hastighet som nästan är obegriplig, 1,84 petabit per sekund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En petabit är detsamma som en miljon gigabit, och en gigabit är tusen megabit och den snabbaste uppladdningshastighet de flesta hushåll i dag kan köpa, det skriver The Byte.

Det tidigare rekordet för dataöverföring med optiskt chip och en enda ljuskälla var en petabit per sekund. För att uppnå rekordet, dataöverföring på 1,84 petabits per sekund, använde forskare från Chalmers tekniska högskola och från Danmarks tekniska universitet, DTU, ett anpassat optiskt chipp.

Delar upp ljuset i olika frekvenser

Det anpassade optiska chippet kan använda ett enda infrarött ljus genom att dela upp det i hundratals olika frekvenser, det kallas för en frekvenskam, och varje frekvens på kammen kan hålla data genom att variera ljusvågornas egenskaper, vilket möjliggör att fler bits kan överföras.

Forskarna beskriver sitt arbete i en studie som publicerats i tidskriften Nature Photonics. Enligt forskarna skulle det krävas fler än tusen lasrar för att, med kommersiell utrustning, överföra data med den hastighet de uppnått, medan de, i sitt experiment med det anpassade chippet, bara behövde en.

“Det som är speciellt med detta chip är att det producerar en frekvenskam med idealiska egenskaper för fiberoptisk kommunikation”, säger Victor Torres Company, chef för forskargruppen och professor vid Chalmers, i ett pressmeddelande, skriver The Byte.

“Den har hög optisk effekt och täcker en bred bandbredd inom den spektrala regionen som är intressant för avancerad optisk kommunikation”, fortsätter han.

ANNONS

Senaste nytt

Q-faktorn är en nyckelfaktor

Den så kallade Q-faktorn, kvalitetsfaktorn, är en nyckelfaktor i forskningen kring att utveckla den här typen av chipp är. Q-faktorn är en fysisk egenskap som mäter de optiska förlusterna och ju högre Q-faktor desto lägre förluster.

ANNONS

“Sedan 2019 är vi en av väldigt få grupper i världen som kan tillverka integrerade mikrosonatorer med en optisk kvalitet som överstiger tio miljoner”, säger Victor Torres Company på Chalmers webb.

Kan göra dataöverföring mer effektiv

Studiens huvudförfattare, Leif Katsuo Oxenløwe, professor vid DTU, förklarar att anledningen till detta är att forskarnas lösning är skalbar: “både när det gäller att skapa många frekvenser och när det gäller att dela upp frekvenskammen i många rumsliga kopior och sedan optiskt förstärka dem, och använda dem som parallella källor med vilka vi kan överföra data”, säger han på Chalmers webb.

Forskarna har nu bevisat att det är möjligt att överföra så här mycket data på en gång, men måste fortfarande bevisa att det är praktiskt. Leif Katsuo Oxenløwe tror dock att hans teams lösning kan göra dataöverföring mycket mer effektiv, vilket skulle ge ett mindre klimatavtryck, det skriver The Byte.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nytt världsrekord för datorchipp – rekordsnabbt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS