En gång i tiden sågs rymdbaserad solenergi som science fiction, men nu omprövar regeringar världen över dess potential.
Inte science fiction – så funkar rymdbaserad solenergi
Mest läst i kategorin
Oro för klimatförändringar har gett ett genombrott inom satellitteknik som utnyttjar solenergi, det rapporterar Financial Times.
Stålades trådlöst till jorden
På taket av Caltechs ingenjörslaboratorium i Pasadena, USA, installerade en grupp forskare utrustning för att testa en solenergisatellit.
Ali Hajimiri, professor i elektroteknik vid California Institute of Technology ledde projektet. Han berättar att de först trodde att de inte upptäckte någon signal men att den sedan började komma in och bli starkare.
Forskarna blev upprymda eftersom det här var första gången som en påvisbar mängd solenergi trådlöst strålats från rymden till jorden.
Mängden energi var visserligen inte ens tillräcklig för att driva en glödlampa, men den bevisade att det är tekniskt möjligt att förse vår planet med energi från rymden.
Vad GPS gjort för navigering
“Solen är det närmaste vi har en oändlig energikälla. Du (kan) skapa ett globalt energinätverk som potentiellt skulle kunna tillhandahålla energi var som helst på jorden. Rymdens solenergi kunde göra för energi vad GPS gjort för navigering”, säger Paul Jaffe, till Financial Times.
Han är elektronikingenjör vid US Naval Research Laboratory och har studerat rymdbaserad solenergi i 16 år.
Science fiction-författaren Isaac Asimov var den som första gången nämnde solenergi från rymden, det var i novellen Logik från 1941.
Det har dock länge avfärdats som allt för tekniskt utmanande och kostsamt för att kunna göras kommersiellt gångbart.
Större potential än kärnfusion
Men när hotet om klimatförändringar ökar på känslan av att det är bråttom, utvecklas rymdekonomin och regeringar världen över omprövar potentialen för solenergi från rymden.
Många som förespråkar rymdbaserad solenergi, SBSP, tror att den här tekniken har större potential att hjälpa världen nå sina nettonollmål än kärnfusion.
Nu studerar forskare i Europa, Japan, Kina, Storbritannien och USA möjligheten att använda solenergin från rymden och tanken är att eventuellt genomföra test i rymden innan det här decenniet är slut.
Caltechs experiment har inte finansierats av USA:s regering utan av miljardärfilantropen Donald Bren, men US Air Force Research Laboratory planerar en kraftstrålande demonstrator i låg jordomloppsbana år 2025.
I Storbritannien ligger en grupp entreprenörer bakom en regeringsstödd startup kallad Space Solar.
De siktar på att bygga ett kraftverk i gigawattskala i rymden senast 2035 och att skala upp till flera anläggningar som till 2040-talet levererar 30 gigawatt till landets energinät.
I Kina planerar programmet ZhuRi, översatt “jaga solen”, att sätta ut ett pilotkraftverk som genererar 20 megawatt i omloppsbana till 2035.
Så funkar det
För att hämta hem solenergi från rymden fästs solpaneler på en satellit som finns tusentals kilometer ovanför jordens yta, där den befinner sig i konstant solljus.
Energin omvandlas till mikrovågor som strålas genom atmosfären till en mottagarantenn som omvandlar mikrovågorna till elektricitet.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Rymdbaserad solkraft – framtid eller science fiction Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.