De dog ut samtidigt som mammutarna. Många år senare springer tre nya “skräckvargar” omkring i ett inhägnat område i USA.
“Skräckvargen” tillbaka – efter 12 500 år i graven


Mest läst i kategorin
Två valpar föddes i oktober 2024, en tredje i början av 2025. De heter Romulus, Remus och Khaleesi – namn inspirerade av de mytologiska vargar som sägs ha grundat Rom.
Bakom projektet står Colossal Biosciences, företaget som tidigare skapat rubriker för sina försök att återskapa mammutar, den tasmanska tigern och dronten.
Nu har de, enligt egen utsago, tagit ett stort steg framåt i sin vision att återuppliva utdöda arter – eller åtminstone skapa genetiskt närbesläktade versioner. Det berättar Nyteknik.

DNA – och en hel del genmodifiering
Jättevargen, eller Aenocyon dirus, dog ut för ungefär 12 500 år sedan. Det är samma art som inspirerade de massiva “skräckvargarna” i Game of Thrones.
I det här projektet har forskarna lyckats utvinna DNA från fossil och därefter ändrat 20 gener i gråvargar så att deras egenskaper liknar de utdödas. Hundar användes som surrogatmammor.
“De bär på dna-sekvenser från en utdöd art. Det är väldigt coolt att tänka på när man ser dem springa och röra sig runt”, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik vid Stockholms universitet och medlem i Colossals vetenskapliga rådgivningsgrupp.
Nu lever de tre vargarna i ett 800 hektar stort, inhägnat område på hemlig plats i USA.
Läs även: Floderna som trotsar naturens alla lagar. Dagens PS
Senaste nytt
En varg – men inte den vargen
Trots Colossals högtidliga uttalanden är forskarsamhällets reaktioner blandade. Biologen Vincent Lynch vid University at Buffalo menar att det är fel att tala om ett återupplivande av en utdöd art.
“Det enda du kan göra är att få något att ytligt se ut som något annat, inte fullt återuppliva utrotade arter”, säger han enligt Dagens Nyheter.
Även Love Dalén tonar ner det hela. Han uppskattar att valparna till 99,9 procent är vanliga vargar.
“De bär på gener från jättevargen och de här generna får dem att se ut mer som jättevargar”, säger han till CNN.
Vetenskapsmagasinet New Scientist slår fast att det snarare rör sig om en genmodifierad gråvarg än ett faktiskt återuppståndet rovdjur från istiden.
Mammuten nästa?
Colossal har tidigare lyckats ta fram ullhåriga möss – ett steg på vägen mot att skapa en mammuthybrid.
Enligt företaget är det här en “banbrytande milstolpe” för vetenskapen.
Läs också: Honor tänder på alkoholberusade hanar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.