Dagens PS

Öl – första nya smaken på 500 år

Ny smak på lager - för första gången på 500 år
Same procedure as last…as last 500 years. Men nu ska det bli skillnad. Ny forskning ger äntligen en stor stark en ny smak. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

En vanlig öl? Absolut. Men den får en ny smak. Det har svenska och chilenska forskare sett till. Det handlar om nya jäststammar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vanlig stor stark. En ljus öl. Med andra ord en lager. Det är världens mest konsumerade ölsort, vilket skulle kunna tyda på att vi är tråkmånsar.

Variationen i smak och arom är starkt begränsad, vilket beror på att de jäststammar som används för att brygga lager genetiskt är nästan identiska.

Det är det som forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Chiles huvudstad Santiago nu har ändrat på.

De har utvecklat nya jäststammar som kan bidra till nya smaker och aromer.

Samma som för 500 år sedan

Det är på tiden.

Den jäst som används för att brygga lager har inte förändrats särskilt mycket, sedan bryggare i Tyskland började använda den för 500 år sedan.

Mikroben som då användes var en hybrid mellan alejästen Saccharomyces cerevisiae och den köldälskande vilda arten Saccharomyces eubayanus.

Det är två arter som, när de kombineras, fungerade vid kyligare temperaturer än den ale-jäst bryggarna använt tidigare.

ANNONS

Nu har de svenska och chilenska forskarna skapat nya lagerhybrider och presenterat resultaten i tidskriften PLOS Genetics.

ANNONS

Senaste nytt

Smakar kryddnejlika

Genom att använda en vildjäst som växer på trädbark i Patagonien i södra Chile, en jäst klarar det kalla klimatet i Eldslandet, och korsa den med en kommersiell ale-jäststam, utvecklades en ny hybrid.

”Under utvecklingen skedde flera genetiska mutationer i hybridjästen, som inte bara förbättrade jäsningshastigheten och resulterade i högre alkoholproduktion, utan även producerade nya aromatiska profiler, som får lagern att smaka kryddigt med inslag av kryddnejlika”, berättar Jennifer Molinet vid Stockholms universitet.

”Vidgar marknaden”

”Det finns många vildväxande jästsvampar i skogarna i Patagonien och på andra håll i världen som skulle kunna vara användbara för industrin, men deras potential har ännu inte upptäckts. Vi hoppas att vår forskning om hur man utökar den genetiska mångfalden hos jäst kan bidra till att vidga marknaden för lager och andra ölsorter”, säger mikrobiologen Rike Stelkens vid Stockholms universitet.

Hur den nya ölen smakar?

Det kan du testa själva – även om det kräver en flygtur.

Den nya ölsorten har redan börjat tillverkas i samarbete mellan forskaren Francisco Cubillos i Santiago och chilenska hantverksbryggerier.

ANNONS

Läs mer:

Sugen på en kall? Här är sommarens bästa öl. Dagens PS

Topplista: Här är billigaste ölen i världen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS