Dagens PS

IEA: "Hållbara energikällor måste tredubblas"

Hållbara energikällor måste tredubblas för att vi ska ha en chans att nå klimatmålen.
Hållbara energikällor måste tredubblas för att vi ska ha en chans att nå klimatmålen, menar Fatih Birol. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 18 okt. 2021Publicerad: 18 okt. 2021

Internationella energirådet IEA varnar för att investeringarna i hållbara energikällor är för små. De måste öka tredubbelt det kommande decenniet om världens länder ska ha en chans att nå FN:s klimatmål. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att koldioxidutsläppen i samband med pandemin sjönk kraftigt 2020 så steg utsläppen rekordartat 2021.

Fatih Birol, generaldirektör på IEA, säger till Financial Times att medan kommande investeringar i gas och olja är i linje med de förändringar som behövs för att världen ska nå nollutsläpp till 2050, så ligger regeringarnas satsningar på förnybart bara på en tredjedel av de nivåer som världen behöver framöver.

“Det är ett jättelikt glapp, och ju längre det finns kvar, desto större är risken för ytterligare stora prissvängningar och större osäkerhet i framtiden”, säger Fatih Birol.

Globala energiinvesteringar kommer att öka till 1 900 miljarder det här året, varav 370 miljarder hamnar i satsningar på förnybara energikällor.

Birols varning kommer samtidigt som IEA också konstaterar att världen bara kan att åstadkomma 20 procent av de utsläppsminskningar som krävs för nollutsläpp 2050 – även om världens länder faktiskt håller de löften som de har avgett om utsläppsminskningar till 2030.

Höga priser får inte styra dialog

Om världens länder håller sina löften säger prognosen idag att vi ändå är på väg mot en sannolik temperaturhöjning på 2,1 grader till år 2100, vilket är långt över de 1,5 grader som Parismötet 2015 kom överens om.

I år har återhämtningen bidragit till rekordpriser för gas, kol och olja. I Europa har gaspriserna stigit från 14 pund per MWh förra året till 87 pund per MWh den här månaden.

Fatih Birol är rädd att den nuvarande energikrisen kan sätta tonen vid COP26 i Glasgow. Han vill att mötet undivker den fällan och pekar på att oljeproduktionen ändå kommer att nå sin topp 2025. Det kommer i sig att aktualisera förnybara energikällor.

ANNONS

”Det pågår en kampanj där människor påstår att vi ser den första krisen som ren energi har orsakat och att det kan bli en barriär för fortsatt politiskt agerande mot klimatförändringarna. Men det är inte sant”, säger Fatih Birol, som menar att de nuvarande problemen på energimarknaden handlar om att återhämtningsekonomin är ohållbar och på andra externa problem.

Läs också:

Inför klimatmötet: Energibristen lyfter fossila källor
Fonden som investerar i hållbara infrastrukturbolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS