Miljontals människor har skickat in svabbar med sitt DNA till bolag som utför konsumenttester och miljontals människors personliga information har de senaste åren läckt ut i hackerattacker.
Hur säker är din DNA-profil online?
Mest läst i kategorin
I höstas publicerade en hacker som kallar sig Golem ett inlägg på en välkänd anslagstavla för cyberbrottslingar, inlägget handlade om att data stulits från 23 and Me, det skriver BBC.
Miljontals DNA-profiler
23 and Me är ett av de största bolagen för DNA-testning hemma och de erkände att hackaren fått tillgång till 6,9 miljoner av deras användares DNA-profiler.
Hackerattacen verkade vara etniskt riktad och Golem skröt om att ha fått tillgång till DNA-profiler till personer med ashkenaziskt-judiskt arv och erbjöd sig att sälja det till den som ville betala.
I ett annat inlägg som påstås ha gjorts av Golem erbjöds försäljning av “skräddarsydda etniska grupperingar, individualiserade datamängder, preciserade ursprungsuppskattningar, haplogruppsdetaljer, fenotypinformation, fotografier, länkar till hundratals potentiella släktingar och, mest avgörande, rådataprofiler”, skriver BBC.
Inlägget innehåll en prisskala från 1 000 dollar, nästan 10 433 kronor, för 100 DNA-profiler till 100 000 dollar, cirka 1 043 278 kronor, för 100 000 profiler.
“Det finns DNA-profiler för miljoner, allt från världens främsta affärsmagnater till dynastier som det ofta viskas om i konspirationer”, fortsatte inlägget, skriver BBC.
Senaste nytt
14 miljoner kunder
Det är 14 miljoner människor som har skickat in en flaska med sitt saliv till 23 and Me för analys, så att de ska få veta någonting om sin härkomst och sin hälsa.
Många skickar in ett DNA-prov utan att tänka så mycket på det, men hur säker är informationen om vår genetiska kod när den finns online?
Enligt Brett Callow, en hotanalytiker på cybersäkerhetsföretaget Emsisoft, händer dataintrång hela tiden. Det är väldigt vanligt och inga företag är immuna.
Genetisk information är dock en väldigt speciell typ av data. Intrånget i 23 and Me och den potentiella inriktningen på individer med judiskt eller annat arv är oroande.
Kända personers DNA
När data från nästan hälften av 23 and Me:s kunder finns i händerna på cyberkriminella påverkar intrånget många fler än bara deras ashkenazisk-judiska kunder.
Inlägg i hackerforumet har erbjudit data från brittiska, tyska och kinesiska personer som använt 23 and Me, och från bolagets egen vd, Ann Wojcicki och hennes ex-man, Google-grundaren Sergey Brin.
Även data tillhörande Elon Musk och medlemmar av den brittiska kungafamiljen har erbjudits till försäljning på forumet.
Brett Callow tror inte att hackerattacken mot 23 and Me var antisemitisk, rasistisk eller etnisk på något sätt.
“Referensen till judiska människor i det här inlägget var för att väcka uppmärksamhet, för att få fler att se inlägget”, säger han till BBC.
Oavsett vad anledningen kan intrång som involverar geneisk data få omfattande konsekvenser. Det går inte att veta vem aom har tillgång till det och vad de kan tänkas använda det till i framtiden.
Läs mer: Hackare kom åt DNA-data – tack vara gamla lösenord Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.