Telekomveteranen Björn Lindberg har varit med och lanserat allt från 2G till 4G, nu är han i Rejlers Play och pratar om lanseringen av 5G.
Hur ligger Sverige till i lanseringen av 5G?
Mest läst i kategorin
Björn Lindberg började redan på 1990-talet på Comviq, som Tele2 hette då. Via många olika roller i inom telekomjätten är han nu ansvarig för Tele2:s satsning på den femte generationens mobilnät, 5G. Det tar ungefär tio år mellan de nya generationerna i mobila näten och trots att 5G inte har startat på allvar pratar man redan om 6G.
I och med pandemin ökar kraven de mobila näten och tittar man på förra året åkte folk mycket tidigare till lantställen. Till exempel flyttade många ut i skärgården redan i mars. Något som brukar dra i gång i maj eller juni.
”Jag har sagt det tidigare, det är viktigt att kolla mobiltäckningen när man till exempel ska köpa ett hus eller ett sommarställe. För ett år sedan när jag själv köpte ett hus var att kolla hur hastigheten var i mobilnätet”, säger Björn Lindberg till Rejlers Play.
Skillnader mellan 4G och 5G
De största förändringarna mellan 4G och 5G är svarstiderna, du får snabbare svar från servern man kontakter. 5G-nätet ska motsvara fibernätet i snabbhet.
”Det finns så mycket potential från att vi har varit fastkopplat till en kabel, till att vara mobila och nu ökar användningsområdet när man ska koppla upp sig framgent,” säger Lindberg.
När telekomföretagen utvecklade näten från 2G till 4G var inte företagen speciellt intresserade. Nu med 5G skriker de snarare efter tekniken. Tekniken finns redan i dag, vi kan se den i robotar som levererar mat i Stockholm till exempel.
”Det är massor med produkter som kommer att vara uppkopplade, vi har en dialog med många företag bland annat Rejlers för att kunna förbättra oss. Ibland får man tänka helt om”.
Försenat nät
Starten av 5G har försenats, mycket på grund av att auktionen blev framflyttad. Något som gjort att Sverige just i dag inte ligger i framkant i 5G-utbyggnaden. Det är inte bara negativt, till exempel slipper de svenska telekombolagen jobba med första och andra generationens hårdvara. Man slipper helt enkelt barnsjukdomarna. Dessutom har svenska företag stor vana att bygga näten, så de är inte oroliga för att Sverige ska hamna för långt bak.
Ställer till det
Samtliga svenska operatörer har i dag teknik från Huawei, ett företag som stoppats att verka i Sverige. Operatörerna följer noga utvecklingen och jobbar i dag med två leverantörer, Ericsson och Nokia.
”Vi är mitt inne i det här och har bra kontroll på läget och har en bra plan. Arbetet är redan i gång”.
Tele2 kommer att behöva ta in kompetens utifrån för att klara utbyggnaden. En stor del i arbetet med 5G sker på basstationer, där krävs arbetskraft som uppdaterar hårdvaran och bygger nya antenner med mera. Sedan är det ett antal som förhandlar med fastighets- och markägare för att kunna sätta upp antenner. Det kommer också att behöva tas in expertis från bland annat teknikkonsultföretag.
”Ja, här har vi ett gott samarbete med Rejlers i vissa frågor. Det kommer att vara en extrem efterfrågan på den kompetensen”, säger Björn Lindberg.
Läs mer: Fler Telekomnyheter på
Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.
Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.