Huawei överklagar Förvaltningsrättens dom som innebär att det kinesiska bolaget inte får delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.
Huawei överklagar – vill vara med och bygga svenskt 5G
Mest läst i kategorin
I juni förbjöds nätverksprodukter från kinesiska telekomjätten Huawei i utvecklingen av det svenska 5G-nätet – Förvaltningsrätten menade att kopplingen mellan Huawei och den kinesiska staten skulle kunna få konsekvenser för Sveriges säkerhet.
Post- och telestyrelsen (PTS) hade i oktober 2020 beslutat om att stänga kinesiska bolag ute, baserat på en säkerhetsprövning av Säpo och Försvarsmakten. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag måste rapportera till kinesiska myndigheter.
”Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE”, skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.
Vill se bevis
Förvaltningsrätten ställde sig alltså på PTS sida – men telekomjätten berättade tidigt att de tänkte överklaga men önskade tid för att motivera sig. Nu är de papper där Huawei överklagar inlämnade till kammarrätten, rapporterar TT Nyhetsbyrån.
Företaget anser att förvaltningsrätten och PTS beslut är för svepande, och att det inte räcker att prata om risker. De anser att det är upp till myndigheten att plocka fram bevis.
”EU-rätten och svensk förvaltningsrätt innebär att det krävs att Post- och telestyrelsen ska kunna påvisa omständigheter som på ett konkret och detaljerat sätt styrker ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Om detta beviskrav inte uppnås får åtgärder inte vidtas”, skriver Huaweis presschef Henrik Devell i ett mejl till TT.
Bara Ericsson och Nokia kvar
I praktiken blir det bara Ericsson och Nokia kvar på den svenska marknaden – något Huawei anser är dåligt för kunderna.
”Den bristande så kallade diversiteten gör att den svenska 5G-infrastrukturen blir mycket osäkrare än om Huawei tillåtits eftersom de mycket mer sannolika fallen, till exempel ett fel i en mjukvaruuppdatering eller leveransproblem för en leverantör, får mycket större inverkan om det enbart finns utrustning från två leverantörer i den svenska infrastrukturen”, skriver Henrik Devell.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.