Vad gör man när en produkt blivit så bra och hållbar att den sällan behöver bytas ut? Det låter säkert som ett ickeproblem för dig som konsument men för företagen är det ett välkänt och reellt hot mot affärerna. Och en industri som drabbats hårt av detta de senaste åren är den för glödlampor. Tack vare teknologiska framsteg och högre kvalitet har man paradoxalt nog slagit undan benen på sig självt, skriver The New Yorker.
Hel industri på ruinens brant - faller på eget grepp
Mest läst i kategorin
Fenomenet är egentligen inget nytt och Dagens PS har skrivit om det tidigare i ett bredare perspektiv. Men nu är frågan om branschen, som många av jättarna flytt med bena på ryggen, kan bli lönsam när glödlampor med kort livslängd bytts ut mot led-lampor.
LÄS ÄVEN: Dolda sanningen: Därför går prylar sönder i förtid >
”Finns det en fungerande affärsmodell för produkter som byggs för att hålla, i jämförelse med att gå sönder? De kan inte tjäna pengar på produkter som sällan behöver bytas ut. Frågan kvarstår därför om det finns några företag över huvud taget som har incitament att skapa produkter som inte designas för att gå sönder eller bli föråldrade”, skriver The New Yorkers J. B. MacKinnon som kallar det hela för ”LED-dilemmat”.
Men det finns människor som nu kämpar för att få branschen att överleva och lösningen stavas mjukvara. Läs mer om fenomenet och entreprenörerna som nu försöker rädda industrin, via länken nedan.
LÄS VIDARE: Trying to Solve the L.E.D. Quandary >