Dagens PS

Investerare flockas kring healthtech

Johannes Schildt och Sara Winnercranz besvarade frågor på plats. Foto: Carnegie
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 05 feb. 2020

Hur ska investerare se på det heta healthtech-området? Carnegie ger oss en kort sammanfattning vid ett frukostmöte med Breakit och Carnegie Private Banking.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johannes Schildt, vd och grundare för Kry, har märkt ett ökat intresse för tjänsten internationellt.

– Det är en otroligt stor skillnad jämfört med när vi började. Vi har knackat på många stängda dörrar, men nu har digitaliseringen av vården i nästan alla länder hamnat högt upp på listan av saker att ta tag i. Telemedicin är egentligen ingenting nytt, men ingen har lyckats paketera det tillräckligt bra. Förändringen är patientdriven, vilket är väldigt ovanligt i vården. Vi har faktiskt lagt det här i händerna på patienterna, och de har sagt ”självklart vill jag träffa min läkare på det här sättet istället.” Men det hörs fortfarande kritik från fraktioner av läkarfacken, där det finns ett stort intresse av att branschen inte förändras, säger Johannes Schildt.

– Idag är vårdsystemet dåligt organiserat och har en låg effektivitet. Det är absurt att vi ska lägga 12 procent av BNP på vården, och så ska det ta sex veckor att träffa en läkare i primärvården. Sverige och Polen är absolut sämst på vårdtillgänglighet i hela Europa. Vi är visserligen duktiga på hög kvalitet och specialistvård, men i vårdens första instans, primärvården, är tillgängligheten väldigt dålig i många regioner. Det behöver verkligen inte vara så, menar Johannes Schildt.

Han beskriver också hur vården kommer att se ut i framtiden, med innovation inom VR-psykologi och arytmi-devices som patienter kan bruka på egen hand i hemmet.

Sara Wimmercranz, som är med och driver riskkapitalbolaget Backing Minds, ser utmaningar med att investera i healthtech. Regionsspecifika regler och system kräver att specialiserade bolag hittar lokala lösningar på globala problem, för att på sikt kunna samarbeta och skala upp.

– Kring trender framåt ser jag jättemycket som borde hända, och som jag tror kommer att hända. Ett område är prevention, där vi ser att tekniken är väldigt mogen för både screening och olika typer ”ordinerad livsstil” – det tror jag mycket på. Jag tror också på eftervård. Dessutom tycker jag att det är jättespännande med hälsa i tredje världen. Den kommer att utgå ännu mer från mobilen, eftersom infrastrukturen saknas, säger Sara Wimmercranz.

Som Dagens PS tidigare skrivit om så tittar många på Healthtech som investeringsområde och här tipsar några förvaltare om sina favoritbolag.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]