Dagens PS

Hårdvara avslöjar tjuvlyssning på datorn

Hårdvara avslöjar tjuvlyssning på datorn
Forskarnas prototyp fungerar inte på MacBook, troligen för att det elektromagnetiska läckaget är minimalt. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Nu finns prototyp på hårdvara som avslöjar om någon tjuvlyssnar via din dators mikrofon. Forskarna från Singapore och Sydkorea kallar sin prototyp – Ticktock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hårdvaran som forskarna från Singapore National University och Yonsei University i Sydkorea tagit fram kan avslöja om någon använder din dators mikrofon för att tjuvlyssna – om du inte har en Appledator.

De har döpt prototypen till Ticktock, vilket nog kan innebära problem med varumärke om det går vidare från prototyp till säljbar vara…

Hårdvara mot cyberövervakning

De fem forskarna presenterar sin manick i en rapport, “TickTock: Detecting Microphone Status in Laptops Leveraging Electromagnetic Leakage of Clock Signals” enligt The Register. Forskarnas utgångspunkt är förstås att cyberhoten ökar. Fjärrövervakning är ett reellt hot, och även om man kan tejpa för kameran är det svårt att hålla koll på mikrofonen.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Tillverkarnas egna lösningar räcker inte

Laptop-tillverkare gör sitt bästa för att se till att mikrofonaktivering genom malware är omöjligt, eller åtminstone tydligt. Apples senare datorer stänger av mikrofonen när man stänger datorn, till exempel.

Dell införde 2020 drivrutiner för Linux för att öka säkerheten för mikrofon och kamera, och Windows 10 och macOS 12 har tydliga indikatorer när mikrofonen är i gång.

Forskarna anser dock att lösningarna inte är tillräckliga. Deras Ticktock är ihopsatt av en radioförstärkare, en närfältssond, mjukvarudefinierad radio och en Raspberry Pi 4 Model B.

Fungerar – utom för Apple

ANNONS

I forskarnas sinne liknar den slutgiltiga produkten en USB-sticka, som placeras nära datorn. Den larmar sedan om mikrofonens status ändrar sig, enligt The Register.

Ticktock är enligt rapporten relativt lyckad. För ungefär 90 procent av de testade datorerna fungerar prototypen. När det gäller Apples datorer misslyckas den. Det tror man beror på att Apples aluminiumchassin och kablarna som används dämpar det elektromagnetiska läckaget.

Mobiler sämre resultat

När det gäller mobiler, läsplattor och smarta högtalare fungerar det sämre. Där lyckas prototypen bara avslöja aktivitet i lite över hälften av fallen. Forskarna tror att det handlar om att det är analoga i stället för digitala mikrofoner i en del telefoner. Mindre format betyder också kortare kablar, och det reducerar elektromagnetiskt läckage.

Läs även: Ericsson ska satellituppkoppla vanliga telefoner 

Läs även: Finalisterna i BA Tech Awards 2022 klara 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]