Finland håller på att bli det första landet i världen som begraver uttjänt kärnbränsle djupt ned under jorden.
Här ska uttjänt kärnbränsle lagras i 100 000 år
Mest läst i kategorin
Under de senaste 20 åren har Finland skapat en enorm “grav” för uttjänt kärmbränsle. Den ligger 450 meter ned i berggrunden på halvön Olkiluoro, det rapporterar BBC.
Första permanenta lagringsplatsen
Olkiluoto ligger i Euraåminne kommun i sydvästra Finland och det underjordiska utrymmet, kallat Onkalo, finska för grotta eller hålighet, är världens första permanenta lagringsplats för använt kärnbränsle.
På halvön Olkiluoto finns tre kärnreaktorer, den tredje levererades i år och blev den första nya kärnreaktorn i Europa på 15 år.
Tillsammans med två reaktorer i Lovisa, på Finlands sydkust, producerar de tre reaktorerna på Olkiluoto 33 procent av Finlands el.
Kostat över 11 miljarder
Det har kostat 1 miljard euro, drygt 11,5 miljarder kronor, att bygga lagringsplatsen för uttjänt kärnbränsle och den förväntas tas i bruk om ungefär två år.
Många, inklusive det internationella atomenergiorganet IAEA, hyllar Onkalo som något som förändrar spelplanen.
Vid ett besök på platsen år 2020 sade IAEA:s generaldirektör, Rafael Mariano Grossi att “alla kände till idén med ett geologiskt förvar för högaktivt radioaktivt kärnavfall, men Finland gjorde det”, det skriver BBC.
Andra länder på gång
Även andra länder, som Sverige, Storbritannien, Kanada och USA, tittar på en liknande lösning, men Finland är minst ett decennium före, enligt Gareth Law, professor i radiokemi vid Helsingfors universitet.
Onkalo är utformat för att kunna lagra högaktivt, uttjänt kärnbränsle som förblir radioaktivt under så lång tid att det kan vara svårt att greppa.
Det har dock redan väckt debatt om vad som händer om någonting går fel. Går det verkligen att garantera att förvaringen är säker långt in i framtiden?
Cirka 10 procent av världens el
För närvarande står kärnenergi för ungefär 10 procent av världens el, kärnkraften ses av många som ett viktigt alternativ i kampen mot klimatförändringarna.
Men i många länder är den fortfarande kontroversiell på grund av höga kostnader och långa byggtider, men också på grund av oro över säkerheten och frågan om förvaring av använt kärnbränsle.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Utländskt kärnavfall kan ge Finland strålande inkomst
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.