Plastutsläpp till haven beräknas fyrdubblas till år 2050. Fyra havsområden riskerar att överskrida farliga gränsvärden för mikroplaster, enligt en ny WWF-rapport som sammanfattat drygt 2500 forskningsstudier på området och är en av de mest omfattande hittills.
WWF: Plastutsläpp i haven kan fyrdubblas
Mest läst i kategorin
”Utan tvekan bidrar de okontrollerade utsläppen av plastföroreningar till att öka takten på den pågående sjätte massutrotningen. ”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.
Representanter från 150 länder möts i slutet av februari i Kenya för att förhandla om ett globalt avtal om plastutsläpp i havet. WWF-rapporten visar på ett akut läge.
Medelhavet, Östkinesiska havet, Gula havet och Arktis havsis riskerar att överskrida farliga gränsvärden för mikroplaster. Över 2000 arter har påverkats negativt liksom hela marina ekosystem som redan är under hård press.
Havsområden som är mer än två och en halv gånger Grönlands yta (drygt 5 miljoner kvadratkilometer) riskerar att överskrida ekologiskt farliga nivåer för mikroplaster vid nästa sekelskifte, på grund av plastutsläpp
Plastutsläpp ger mängd negativa effekter
Plastproduktionen förväntas fördubblas till 2040. Det innebär att vi kommer att konsumera 600 miljoner ton plast om utvecklingen inte bryts. Mängden mikroplast ökar 50-faldigt vid nästa sekelskifte.
De skadliga nivåerna ge stora negativa effekter på både arter och ekosystem, skriver WWF.
”När plastföroreningarna nått haven är de nästan omöjliga att återvinna och koncentrationen fortsätter att öka i decennier”, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF i pressmeddelandet.
Man vet inte riktigt hur den samlade effekten av mikroplaster och och annan plast i havet ser ut. Större stycken plast kan skada eller döda djur som tar den för föda. Mikroplaster kan ha negativa effekter på möjligheten att fortplanta sig
Fakta ur rapporten:
2 144 arter i havsmiljön är påverkade av plastutsläpp. 90 procent av alla sjöfåglar och 52 procent av alla havssköldpaddor får i sig plast.
Påverkan på det marina livet varierar. Det handlar om allt från plastbitar i magen, dödliga snaror runt halsen till kemiska mjukgörare i blodet.
Mangroveträdens komplexa rotsystem, som är avgörande för den marina biologiska mångfalden, innehåller höga halter av mikroplaster som hämmar växternas tillväxt.
Plastpresenningar eller fiskeredskap hamnar ofta på korallrev i årtionden och skadar korallerna. Mikroplast som koralldjuren får i sig minskar motståndskraften.
Senaste nytt
Läs också:
Plastavfall i havet bli bankkort i Finland
Fiskereturen: Ett miljöprojekt för havets skull
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.