Dagens PS

Växter hotas av utrotning innan de ens upptäckts

Växter hotas av klimatförändringar och forskare har varnat för att 45 procent av alla blommande växter kan vara hotade av utrotning
Växter hotas av klimatförändringar och forskare har varnat för att 45 procent av alla blommande växter kan vara hotade av utrotning. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2023Publicerad: 10 okt. 2023

Forskare varnar för att nästan hälften av alla världens blommande växter kan vara hotade av utrotning på grund av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 2020 har nästan 19 000 nya växter och svampar upptäckts och av dem tros hela 77 procent vara utrotningshotade, det rapporterar BBC.

Mediciner från växter

Forskare har varnat för att 45 procent av världens kända blommande växter kan hotas av utrotning. I en studie har brittiska Royal Botanic Gardens, Kew, undersökt forskning gjord av 200 forskare i 30 länder.

Matilda Brown är naturvårdsspecialist på Royal Botanic Gardens, Kew, och hon säger att växter stödjer alla aspekter av mänskligheten.

Växterna hotas dock allt mer av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

Matilda Brown påminner om att eftersom nio av tio av våra mediciner kommer från växter kan vi stå inför att förlora hälften av alla våra framtida mediciner.

“Varje art vi förlorar är en art som vi inte vet vilka möjligheter vi förlorar … Det kan vara ett cancerbekämpande läkemedel, det kan vara lösningen på hunger … Så att förlora det, innan vi får en chans att studera det, skulle vara en tragedi”, säger hon till BBC.

ANNONS

Senaste nytt

Svampars potential

Forskarnas analys av data visar också att det kan finnas 2,5 miljoner svampar i världen och att vi ännu inte upptäckt 90 procent av dem. Hittills har endast 155 000 svamparter namngetts.

ANNONS

Vi har bara börjat förstå svampars potential, exempelvis deras förmåga att konsumera plast och deras “språk” som har avkodats via dess elektriska signaler.

Ester Gaya, mykolog vid Kew, säger att svampar kan göra vad som helst.

“De har fantastiska föreningar, kemikalier som kan användas för industrin, för att upptäcka läkemedel. Men vi vet väldigt lite eftersom vi bara känner till mindre än 10 procent av dem. Så vad händer med de andra 90 procenten? Det kan finnas fantastiska resurser där som vi inte har upptäckt än”, säger hon till BBC.

Outforskade växter

I sin rapport identifierar forskarna över 30 “mörka fläckar” som botanister ännu inte har utforskat och kartlagt, många finns i tropiska Asien.

Samuel Pironon, vid Royal Botanic Gardens Kew och FN:s miljöprogram World Conservation Monitoring Center i Cambridge, säger att det är avgörande att veta var de flesta namnlösa och icke kartlagda arter finns och att många troligtvis är hotade.

“Det kan hjälpa oss att förfina våra uppskattningar av prioriterade områden för bevarande”, säger , till BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Visst kan vi prata med växter – de kan till och med räkna Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]