Efter att ha suttit fast på havsbotten i nästan 40 år är nu världens största isberg löst och driver, på väg bort från Antarktis.
Isberg större än Gotland har lossnat och driver mot Atlanten
Mest läst i kategorin
Ett Isberg kallat A23a, slets loss från Antarktis kust år 1986, men gick snabbt på grund i Weddellhavet och bliv i princip en ö av is, men nu har det lossnat, det skriver BBC.
En väldig koloss större än Gotland
A23a är ett enormt stort isberg, det är nästan 4 000 kvadratkilometer stort. Något vi svenskar kan att jämföra med Gotland com är drygt 3 100 kvadratkilometer.
Förutom den stora kvadratmeterytan är isberget dessutom 400 meter tjockt.
Det kan jämföras med Nodens högsta byggnad, Karlatornet i Göteborg, som är 246 meter högt, eller med Turning Torso i Malmö, som med sina 190,4 meter är Sveriges näst högsta byggnad.
För dig som har varit i New York är kanske den bästa jämförelsen Empire State Buildning, som är 381 meter hög, bara 19 meter mindre än A23a:s tjocklek.
Har fått upp farten
Man kan fråga sig varför isberget börjar röra på sig nu, efter nästan 40 år. Det har suttit fast sedan 1986, men har nu helt enkelt minskat tillräckligt i storlek för att lossna från botten.
Andrew Fleming, en fjärranalysexpert från Btitish Antarctic Survey säger till BBC att han såg den första rörelsen redan år 2020.
De senaste månaderna har dock havsströmmar och vindar gjort att A23a fått upp farten och nu passerar spetsen av den antarktiska halvön.
Alla isberg smälter
Som de flesta isberg från Weddellområdet kommer A23a säkerligen hamna i den antarktiska cirkumpolarströmmen som kommer föra det mot södra Atlanten.
Oavsett hur stora de än är, är alla isberg så småningom dömda att smälta bort och försvinna. Forskare kommer noga följa A23a:s resa.
Hamnar isberget i ögruppen Sydgeorgien kan det orsaka problem för sälar, pingviner och andra sjöfåglar som häckar där eftersom det är så stort att det kan hindra djurens normala vägar för att söka föda.
Isberg är livgivande
Men isberg är inte bara en fara. När de smälter släpper de ut mineraldamm som de burit på sedan de var delar av glaciärer som skrapade Antarktis klippor.
Mineraldammet är en näringskälla för de organismer som är basen för havets näringskedja.
“På många sätt är dessa isberg livgivande, de är ursprungspunkten för mycket biologisk aktivitet”, säger Catherine Walker, från Woods Hole Oceanographic Institution, till BBC.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Smältning av Västantarktis is är oundviklig Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.