Dagens PS

Världens energisystem hänger inte med

Angela Wilkinson, vd för World Energy Council menar att förändringstakten i världens energisystem är för långsam för att vi ska kunna följa Parisavtalet
Angela Wilkinson, vd för World Energy Council menar att förändringstakten i världens energisystem är för långsam för att vi ska kunna följa Parisavtalet. (Foto: World Energy Council)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023

World Energy Councils vd Angela Wilkinson tycker inte att världens energisystem längre är anpassat för sitt ändamål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Angela Wilkinson anser att World Energy Councils senaste World Energy Pulse-rapport visar att världens energisystem inte längre är anpassat för sitt ändamål, det rapporterar CNBC.

Kan inte följa Parisavtalet

Energy Pulse-rapporten ger en ögonblicksbild av trenderna inom världens energisystem. Den senaste rapporten förutspår att ungefär hälften av världens energisystem fortfarande inte kommer vara elektrifierat till 2050.

Enligt Angela Wilkinson är förändringstakten för långsam för att hålla oss på rätt spår för att följa Parisavtalet.

I klimatavtalet från Paris 2015 enades världens regeringar om att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 grader Celsius och begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.

ANNONS

Senaste nytt

Flera bakslag påverkar

Angela Wilkinson menar att den långsamma takten i den planerade energiomställningen beror på påfrestningar på energikapacitet och säkerhet.

De globala energimarknaderna har också drabbats av flera bakslag som Rysslands invasion av Ukraina och Europas beslut att sluta köpa fossilt bränsle från Ryssland.

“Vi försöker växa bygga ett energisystem i dubbel storlek för att möta efterfrågan, samtidigt avkarbonisera energisystemet snabbare än någonsin tidigare”, säger hon till CNBC.

ANNONS

Koldioxidskatter kan hjälpa till

Ett sätt att påverka övergången från fossila bränslen till energikällor med noll utsläpp är koldioxidskatter, en avgift som tas ut för utsläpp av växthusgaser.

Enligt uppgifter för förra året från Internationella Valutafonden, IMF, har 46 länder infört koldioxidskatter eller andra program för handel med utsläppsrätter.

“En global koldioxidskatt skulle helt enkelt vara omöjlig att administrera. Det finns inget som heter ett verkligt marknadspris på energi eller ett verkligt marknadspris på kol, eftersom du har subventioner, du har regler, du har väldigt ojämna ekonomier och spelplaner”, säger Angela Wilkonson till CNBC.

Hon tillägger att skattens betydelse, både för investerare och för konsumenter, ligger i prissignalsmekanismen och eftersom det är samhällen som måste betala priset för koldioxidutsläppen är signalen viktig.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Därför är pris på koldioxid så svårt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS