Wilsonpingvinen är en art som upptäcktes för någon månad sedan, men de dog ut för 3 miljoner år sedan och ska ha varit gulliga, små och nära besläktade med Kororerna – Nya Zeelands blå micro-pingvin.
Utrotad micro-pingvin upptäckt: "Löjligt söt"
Mest läst i kategorin
För tre miljoner år sedan vaggade de fram – Wilsonpingvinerna, på Nya Zeeland. Men det har vi inte vetat något om tills för någon månad sedan, då en rapport publicerades i en paleontologitidskrift.
MISSA INTE: Räntestorm i höst, spår svenska banker (Dagens PS)
Micro-pingvin
Den lilla pingvinen är utrotad nu, men ska ha varit en nära släkting till de nu levande Kororapingvinerna, en art av blå micropingviner som lever på Australien, Tasmanien och Nya Zeeland.
Fossilerade skallar
Anledningen till att man nu vet något om de små rackarna är att man hittat två fossilerade dödskallar från Wilsonpingvinen – ett barn och en fullvuxen, på Nya Zeelands norra ö.
Pingvinen ska ha varit ungefär 35 cm lång och väga ett kilo ungefär. Men helt säker kan man inte vara, eftersom forskarna inte hittat resten av djurkroppen – bara huvudet.
“Löjligt söt pingvin”
Men det visar att pingvinerna bott på Nya Zeeland i miljontals år – en stor upptäckt inom forskningsfältet.
Forskare som Paleontolog Daniel Ksepka, som studerat fossilen, överraskades över hur otroligt lite de “löjligt söta” djuren förändrats under miljontals år, trots stora miljöförändringar.
Läs mer om djur och natur:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.