Dagens PS

Unga bojkottar skamfilad norsk miljardindustri

norge-laxodling
Norsk laxodling sysselsätter 8.000 personer. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 10 juli 2019Publicerad: 10 juli 2019

I Norge minskar fiskkonsumptionen – ett trendbrott i ett av världens mest sjömats-glada länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar Svenska Dagbladet. Framförallt är det de yngre generationerna som överger fisk och skaldjur, mycket på grund av omständigheterna kring hur djuren föds upp. Mellan 2012 och 2017 sjönk konsumtionen av sjömat med 46 procent i åldrarna 18-34 år, jämfört med en minskning på bara 17 procent för hela befolkningen, enligt artikeln.

Laxodling har blivit en stor industri i Norge. Enligt artikeln producerades 1,3 miljoner ton lax i Norge under förra året, och 8.000 personer arbetar i branscher.

Kritiska rapporter om odlingarna har fått folket att till viss del överge lax. Milöorganisationen “Framtiden i våra händer” har varit en av de högsta rösterna i debatten, och man lyfter fram två stora anledningar till att laxodlingsindustrin är väldigt skadlig för miljön. Dels så matas fisken med sojafoder som måste importeras från bland annat Brasilien, där skog skövlats för att göra plast för sojaodlingarna. Dessutom exporterar Norge enorma mängder lax, vilket skapar utsläpp.

Norges sjømatråd menar att branschen har ett mål om hållbar produktion:

“Vårt mål är att fördubbla matproduktionen och ett mindre miljöavtryck fram mot 2030”, säger Geir Ove Ystmark, direktör på sjømatrådet, till SvD.

Vissa menar att det bara är odlingarna som fått dåligt rykte, inte laxen i sig. Enligt en undersökning som TNS-gallup gjort, får laxen 74 av 100 möjliga poäng i omdöme, medan laxodlarna bara får 41 poäng.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]