Dagens PS

Trots kritik – kärnkraft och gas klassas som hållbara av EU

Kärnkraft hållbara
Kärnkraftverket i Oskarshamn. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

EU-kommissionen har nu lagt fram det kritiserade förslaget där naturgas och kärnkraft klassas som miljömässigt hållbara i den så kallade gröna taxonomin, rapporterar AFP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Protester från flera medlemsländer, däribland Sverige, hjälpte inte. EU-kommissionen inkluderar naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar i EU:s gröna taxonomi som ska guida investerare att placera pengar i hållbara verksamheter i stället för i verksamheter som är skadliga för klimat och miljö.

Kommissionen konstaterar visserligen att gas och kärnkraft inte är klimatneutralt eller förnybart, men de anser att energislagen behövs som övergångslösningar för att nå ett klimatneutralt EU 2050.

“För att nå dit behöver vi använda alla verktyg som finns tillgängliga. Att öka de privata investeringarna för övergången är avgörande för att nå våra klimatmål och flytta oss från mer skadliga energikällor som kol”, säger EU-kommissionär Mairead McGuinness, ansvarig för finansiella frågor enligt DN.

För att stoppa förslaget krävs att 20 medlemsländer är överens om det, eller en majoritet i Europaparlamentet. Det är dock osannolikt, skriver Dagens Nyheter, då EU-kommissionen lagt både naturgas och kärnkraft i samma förslag. De som är mot naturgas kan vara för kärnkraft, och vice versa. Det innebär att det är svårt att nå en majoritet mot förslaget.

Flera länder har dock hotat att stämma EU-kommissionen på grund av förslaget, som de menar överskrider kommissionens befogenheter.

Läs även: Österrike kan stämma EU för ”grön taxonomi”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS