Sverige måste elektrifieras snarast möjligt och tjafset kring vind- och kärnkraft upphöra. Det säger Daniel Badman vd för Svensk Vindenergi i en intervju med Tidningen Näringslivet, där han understryker att Sverige måste agera snabbt i energifrågan.
Svensk Vindenergis vd utesluter inte kärnkraft
Mest läst i kategorin
Mindre tjafs och mer action är budskapet när Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi intervjuas av Tidningen Näringslivet, där han menar att all produktion behövs, eftersom det är omöjligt att idag förutse vilka tekniska lösningar som lämpar sig allra bäst för att lösa elektrifieringen. Än mindre var vi står om tjugo år.
“Sverige har en industri i världsklass och kan bygga elproduktion till låga priser snabbt. Vi har en otrolig möjlighet att klara elektrifieringen. Det vill vi diskutera istället för vilket energislag som är mest relevant”, säger han till Tidningen Näringslivet.
Vill inte utesluta kärnkraft
Enligt Badman är det därför inte orimligt att påstå att vi kommer behöva kärnkraft framöver. Något som möjligen kan framstå som en överraskande ståndpunkt med tanke på att Badman kommer från en organisation som är för vindkraft.
Med det sagt bör fokus enligt Badman nu ligga på att förbättra förutsättningarna för marknadens aktörer så att både vind- och kärnkraft kan byggas ut. Han vill även se fler satsningar på nätinfrastruktur och effektivisering av densamma, eftersom industrin behöver stora mängder el till låg kostnad och det snabbt.
“Vi har idag kärnkraft, vattenkraft, vindkraft och solenergi. Alla energislagen bidrar på olika sätt till ett bra elsystem. Fokus nu ska vara hur får vi till dubbelt så mycket el på tjugo år”, säger Badman.
MP och C mot kärnkraft
Bland de politiska partierna är det idag Miljöpartiet och Centern som är mot kärnkraft, medan Moderaterna och Kristdemokraterna är för, vilket hittills bidragit till ökad polarisering, snarare än lösningar.
“Om kärnkraften är konkurrenskraftig att bygga ut och svarar upp på de krav som finns från lagstiftaren så kommer den att byggas. Det är inte mer dramatiskt än så. Det är vad det går ut på. Vi tycker att det är fel fråga att ställa av politiken om vilket energislag som är bäst”, säger Badman.
En annan känslig fråga är förstås Ryssland som just nu använder gasen som vapen i sin maktsträvan. Att i ett sådant läge nedmontera kärnkraften medför stora risker, vilket möjligen kan medföra att fler följer Badmans linje i energifrågan.
Läs även: Nytt program ska göra mjölk mer hållbart
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.